A végsőkig küzdenek

2023.07.27. 10:10

Folytatódik a határvita Ágfalva és Somfalva között

Nem oldódik a feszültség az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közötti határátkelőn. Gépkocsival hónapok óta átjárhatatlan a határ az osztrák oldalon kialakított sétálózóna miatt. Az ágfalviak egy csoportja panasszal fordult az Európai Unió illetékes hivatalához.

Bódvai Ildikó

A tiltakozók a végsőkig elmennek, hogy ismét át lehessen menni autóval Somfalvára

Fotó: Szalay Károly

 – Március 22-én küldtük el a beadványt és most érkezett meg a válasz – mondta a Kisalföldnek Horváth Gyula, a tiltakozók egyik szószólója, aki ma már nyugdíjas, de korábban évekig Ausztriában dolgozott. – Azért fordultunk az Európai Bizottság Migrációügyi és Uniós Belügyi Főigazgatóságához, mert az unió alapelveivel, a határok szabad átjárhatóságával teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartjuk, hogy egy település önkormányzata bármilyen indokkal megakadályozza a határátkelést. Álláspontunk szerint a főigazgatóság elismeri a panaszunk jogosságát és kijelenti, hogy nyitottá kell tenni a határokat és biztosítani a szabad mozgást a schengeni övezeten belül – nyilatkozta Horváth Gyula.  
– Az áll az Európai Bizottság levelében, hogy ha sétálózónává nyilvánítanak egy útszakaszt, mint például Somfalvánál, akkor a korlátozások nem lehetnek diszkriminatívak. Az áthaladást lehetővé tevő különleges engedélyek szintén nem tehetnek kivételt a két település lakói és más utazó munkavállalók között. A somfalvi önkormányzat eljárása súlyosan jogsértő és a magyar ingázókra nézve diszkriminatív – sorolta indulatosan Horváth Gyula. Hozzátette, az osztrák gazdákat ráadásul most is átengedik a mezőgazdasági munkagépeikkel a magyar oldalra, az ágfalviak közül viszont tudomása szerint senki nem kapta meg az áthajtáshoz szükséges engedélyt, pedig legalább százötvenen beadták a kérvényt. 

Horváth Gyula sokakkal együtt úgy véli, hogy a határátkelés korlátozása diszkriminatív. "Egy négyoldalas levelet kaptunk, amivel csak az a bajunk, hogy nincs, aki betartatná a benne foglaltakat a somfalvi polgármesterrel"- mondja.
Fotó: Szalay Károly


Azt is mondta, hogy várják, hogy a bizottság levelében foglaltaknak a hatóságok érvényt szerezzenek. A levélben az is szerepel, hogy a helyzet alakulását a migrációügyi és uniós belügyi főigazgatóság figyelemmel kíséri, és tisztázni szeretné az osztrák féllel, hogy a Somfalvánál bevezetett fizetési rendszer az úthasználatra vagy a határátkelésre vonatkozik. Utóbbi ugyanis sértené a schengeni szabályzatot. 
– Az ilyen és hasonló megoldások rossz irányba terelik az osztrák–magyar jószomszédi viszonyt – mondta Horváth Gyula. A tiltakozók mindenesetre nem adják fel a harcot, újabb beadványokkal és jogi eszközökkel igyekeznek érvényt szerezni igazuknak. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában