Ingatlanok

2023.08.17. 14:23

Így fordulhat a kocka a lakáspiacon - Az új otthonok, házak iránt a nagyobb településeken megnőhet a kereslet Győr-Moson-Sopronban - hírgrafika

Nemrégiben jelent meg a kormányrendelet a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró támogatás átalakításáról. Az életbe lépő új szabályozás az elkövetkező fél évben intenzív változásokat hozhat az ingatlanpiacon – fejtette ki lapunknak az ingatlanszakértő.

Ollári Gergely

Bubla Zoltán ingatlanszakértő úgy véli: a vissza nem térítendő támogatások és a támogatott hitelek felhasználási helyeinek jelentős szűkülése tovább gyengítheti az ingatlanpiacot.

Fotó: Huszár Gábor

  • A legfontosabb újdonság, hogy jövő év január 1-jétől csak a kistelepüléseken (2631 kijelölt település) lehet családi otthonteremtési kedvezményt igényelni.
  • Igaz, itt bizonyos esetekben emelkedik a támogatás mértéke, de jövő évtől aki nem a kijelölt településeken akar ingatlant vásárolni, elesik minden csokos segítségtől.
  • A 2631 település közül 119 (vagyis 4,5 százalékuk) található Győr-Moson-Sopron­ban. A legtöbb ilyen község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében van (336), ezt követi Ba­­ranya (281), majd Zala vármegye (240).
  • A legkevesebb pedig Komárom (50) és Csongrád-Csanád (42) vármegyében van.
  • A használt ingatlanok esetén bizonyos kategóriákban árcsökkenés várható.
 

A kistelepüléseken új családi ház építése vagy vásárlása esetén nem emelkedik meg a jelenleg is elérhető támogatási összeg, viszont az új társasházi lakásokra ezen településeken is megszűnik a támogatás. Tehát az emelések csak a használt családi házak vásárlására vonatkoznak. Ezzel az eredeti csok megszűnik, viszont a falusi csok támogatási összege emelkedik.

Babaváró kölcsön magasabb összegekkel

A babaváró kölcsönt jövőre 10 millió forint helyett már 11 millió forintos összeghatárig biztosítja az állam. A rendeletben az is olvasható, hogy a használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén jövő év elejétől egy gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra, két gyermek esetén 2,6 millió­ról 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő, amely összegek fele fordítható ingatlanvásárlásra, másik fele korszerűsítésre, bővítésre. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél a támogatási összeg egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millióra nő.

Idén még illetékmentesen

Fontos változás lehet továbbá, hogy akik még idén családi otthonteremtési kedvezményt igényeltek, azok illetékmentesen vásárolhatták meg az ingatlant, de jövőre ez is megszűnik. Például egy 50 millió forintos ház vásárlása esetén 2 millió forint vagyonszerzési illetékre kell majd számítani.

Intenzív érdeklődés várható

– Az új rendelet a következő fél évben intenzív változásokat hozhat az ingatlanpiacon. A városokban és a nagyobb településeken azon ingatlanokra, amelyek keresettebbek a csok kategóriában, megnőhet az érdeklődés: például új lakásokra, családi házakra, nagyobb alapterületű lakóingatlanokra. A másik hatása az lehet, hogy akik rendelkeznek saját ingatlannal, de új építésűre vagy nagyobbra cserélnék ezzel a támogatással jelenlegi lakásukat, ők intenzív eladóként is belépnek a piacra, hogy még idén tudják igényelni a csokhoz kapcsolódó támogatásokat – mondta lapunknak Bubla Zoltán ingatlanszakértő. Azt is kifejtette: a használt ingatlanok esetén bizonyos kategóriákban árcsökkenés várható, míg az új építésű lakások, házak iránt a városokban és a nagyobb településeken nőhet a kereslet. Utóbbiak esetében ráadásul megyénkben is nagy a kínálat.

Kinek érdemes lépnie?

– A használt ingatlanok esetében jelenleg is van kínálat, viszont az árak elég magasak ahhoz, hogy tovább ne emelkedjenek. A banki hitelkamatok rövid távon valószínűleg nem fognak jelentősen csökkenni. A vissza nem térítendő támogatások és a támogatott hitelek felhasználási helyeinek jelentős szűkülése tovább gyengítheti az ingatlanpiacot. A csok támogatás igénybevételét tervezők és a babaváró hitel jogosultjai sokkal jobban járhatnak, ha még a mostani lehetőségeket kihasználják – tette hozzá a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában