kisalfold.hu videó

2023.08.22. 07:54

Életmentő készülék adományból - videós összefoglaló a kapuvári Garta Napról

A Garta Nap keretein belül adták át a város második, adománynak köszönhető defibrillátorát, amit a gartai városrészen lévő felnőttháziorvosi rendelő ajtaja mellé helyeztek ki.

Vámos Annamária

Horváth László önkormányzati képviselő átvette az új defibrillátort az Eitler Gergely és Kovács András által képviselt Kapuvári Mentők Egyesületétől. Fotó: Németh T. Ferenc

A gartaiak nevében Horváth László önkormányzati képviselő jelképesen átvette a készüléket az Eitler Gergely és Kovács András által képviselt Kapuvári Mentők Egyesületétől. 

– A hajdani Kiss Györgyné, a város egykori idősügyi referense életének utolsó idejében, nagybetegen is a városrész, Garta előmenetelén gondolkodott. Margit néni halála után is az életmentést kívánta segíteni, mivel azt kérte családjától, hogy a temetésre szánt virágok összegét a Kapuvári Mentők Egyesületének ajánlják fel – mondta el a rendezvényen Hámori György polgármester. 

Az adomány összegének a legméltóbb helyet szerették volna megtalálni, így a támogatásból és az egyesület hozzájárulásából vásárolták meg a köztéri defibrillátort. 

Az ünnepélyes átadón részt vett az adományozó fia, Kiss Tibor, majd Gulyás Vilmos atya áldotta meg a berendezést Kiss Györgynére emlékezve. 

Ez az ötödik készülék, amit támogat, kihelyez és aminek az éves karbantartását végzi a Kapuvári Mentők Egyesülete. Kettő található még Fertődön, egy pedig Babóton. 

A GPS-nyomkövetővel ellátott, köztéri kamerával figyelt defibrillátorok közterületen napszaktól függetlenül bármikor elérhetőek. A Kapuvári Mentők Egyesületének célja ősztől egy képzéssorozat elindítása, ahol a résztvevők ingyenesen tanulnák meg az eszköz használatát egy oktatókészüléken. Az egyesület főként az adó 1%-ából és egyéb adományokból tartja fenn magát. Hosszú távú célja, hogy pár éven belül minden településen legyen egy köztéri defibrillátor és a lehető legtöbben tanulják meg a működtetését, mert ez életet menthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában