Épül az M85-ös

2023.08.10. 18:27

A jövő építőmérnökei ismerkednek az alagúttal Sopronban

A gyakorlati digitalizáció, azon belül az InfraBIM lesz a központi témája az idei, negyedik alkalommal megszervezett Duna Group Szabadegyetemnek. A programot a magyar építőipar legérdekesebb projektjeire, többek között a soproni M85-ös alagútjára alapozzák.

Bódvai Ildikó

A hallgatók a soproni M85-ös alagút projektjével is megismerkednek. Fotó: Máthé Daniella

A Building Information Mode­ling (BIM) az épületek tervezési és építési folyamatainak átfogó digitális modellek segítségével történő szimulálását és optimalizálását jelenti. A témát az elméleti ismeretek mellett átfogó gyakorlati bemutatókkal teszik látványossá a Duna Group Szabadegyetemen. Az­ augusztus 11-én a BME-n kezdődő program résztvevői különleges építési helyszíneken szerezhetnek kézzelfogható tapasztalatokat. A szabad férőhelyek rekord­gyorsasággal elfogy­tak, hat egyetemről érkeznek hallgatók, összesen negyvenen – írta meg a magyarepitok.hu.

A tematikában nagy hangsúlyt kap a high-tech gépek és technológiák által zajló infrastruktúra-fejlesztés. A bejárandó helyszínek között szerepel a soproni M85-ös alagút egyedülálló projektje is. Itt megismerhetik az elsődleges vagy lőttbetonos szerkezet konvencionális alagútfejtését, geológiai sajátosságát.

A hallgatók a soproni M85-ös alagút projektjével is megismerkednek. Fotó: Máthé Daniella

Tanulmányozhatják a belső beépítés tervezését (horizontális és vertikális rendszerek felállítása) és kivitelezését a BIM-modell alkalmazásának lehetőségeivel, valamint a virtuális kivitelezés rendszerbe iktatását és a BIM továbbfejlesztését az üzemeltetés időszakára. A hallgatók mindezek mellett az alagút irányítási és forgalomvezérlési rendszerét is áttekinthetik. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában