Felsőoktatás

2023.07.29. 12:52

Stratégiai együttműködésre lépett a Széchenyi István Egyetem és a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház

Együttműködési megállapodást kötött a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal a győri Széchenyi István Egyetem, valamint fenntartója, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány. A partnerség lehetővé teszi a felsőfokú graduális és posztgraduális képzés, valamint a kutatás, az innováció és a technológiai fejlesztés tovább erősítését, nemzetközileg is jelentős eredmények elérését.

Kisalföld.hu

A megállapodás aláírói (jobbról balra): dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese, dr. Inczeffy István, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója és prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a partnerség jelentőségét méltatta az eseményen.

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a Széchenyi István Egyetem, valamint a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány július 26-án, Kaposváron kötött stratégiai együttműködést, amelyet dr. Kovács Zsolt, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese, prof. dr. Palkovics László, az alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint dr. Inczeffy István, a kórház főigazgatója látott el kézjegyével. 

„A Széchenyi-egyetem jelentős műszaki, technológiai hagyományokkal rendelkező felsőoktatási intézmény, ahol folyamatosan fejlesztjük az e tudáson túlmutató területeket is. Az egyik ilyen az egészségtudomány, amely már huszonöt éve jelen van az intézmény képzései között. A tudományterület technológiai fejlődéséhez szeretnénk nagymértékben hozzájárulni, amelyben fontos lépés a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal, valamint a Semmelweis Egyetemmel létrejött együttműködés után a kaposvári kórházzal kötött megállapodásunk” – fogalmazott prof. dr. Palkovics László.

Az ünnepség résztvevői. Fotók: Májer Csaba József

Dr. Kovács Zsolt a gondolatmenetet folytatva kiemelte, az egyetem a technológiát és a fenntarthatóságot tűzte zászlajára, ami az egészségtudomány területére is igaz. „Azért hozzuk létre egészségtechnológiai kompetenciaközpontunkat, illetve azért fejlesztünk egészségügyi szolgáltatásokat, hogy az e területeken elért eredményeinket hasznosítani tudjuk. Ebben fontos stratégiai partnerünk lehet a Kaposi Mór Kórház. Oktatási palettánkat új képzésekkel tervezzük színesíteni, ilyen a közeljövőben induló egészségügyi menedzser mesterképzés, amelyben a kaposvári kórház szakemberei is szerepet vállalnak” – emelte ki.

Dr. Inczeffy István, a kórház főigazgatója kifejtette, az együttműködés hangsúlyos eleme az a közös oktatási program, amely az orvos-, az egészség-, a gazdaság-, a pedagógiai és az állattudományok terén új, akkreditált képzések elindítását célozza angol és német nyelven is. „Az egyetemen tervezett egészségügyi menedzser képzésben a kaposvári kórház munkatársai tantárgyfelelősként és oktatóként vesznek részt. Intézményünk emellett a képalkotó diagnosztikában elért hazai és nemzetközi eredményeinek felhasználásával támogatja a győri radiográfus képzés indítását” – sorolta a főigazgató.

Az aláírás pillanata.

Elmondta, a partnerség az oktatáson kívül kiterjed a multidiszciplináris kutatás, a kutatási pályázatok és az egészségügyi szolgáltatások területére is. „A képalkotó diagnosztikai innovációk térnyerése érdekében a két intézmény kifejezi szándékát a hazai és nemzetközi viszonylatban is egyedülálló megoldások alkalmazására” – fogalmazott.

Az eseményen elhangzott, hogy a 177 éves Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház hetven szakterületet működtet. Megyei szinten Kaposváron alakították ki hazánkban másodikként a Sürgősségi Betegellátó Centrumot, 2004-ben. Az intézményben új, országos és nemzetközi szintű szakmákat indítottak a kardiológia, a hemodinamika, a neurointervenció, a neurológiai ellátás speciális területein, emellett egységes onkológiai betegútszervező-rendszert alakítottak ki. Az onkológiai ellátás harmadik progresszivitási szintjét a 2014-ben telepített PET/CT és a mai napig Magyarországon egyedüliként itt működő PET/MR berendezés biztosítja saját izotóp-előállítással. 

A partnerséget erősíti, hogy a Széchenyi-egyetem a győri Egészségtechnológiai Campus létrehozásával olyan egészségipari oktatási-kutatási-innovációs ökoszisztéma és szolgáltatói környezet megteremtését tűzte ki célul, amely együttműködő partnerei szakmai támogatásával ösztönözni kívánja az egészségipari, technológiaorientált vállalatok együttműködését és közös egészségtechnológiai fejlesztések megvalósítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában