Műanyag, papír, fém

2023.07.09. 08:29

Mérlegeltünk, teszteltünk - kipróbáltuk a hulladékudvarok új rendjét Győrben - videó, fotók

Ahogy olvasóink már megszokhatták, lapunk munkatársai szeretik maguk kipróbálni a dolgokat, hogy hiteles információkat adjunk tovább. Mivel a hulladékudvarok hétvégi terhelése arról tanúskodott, hogy az emberek félnek az új mérlegelési rendtől, gondoltuk, utánanézünk, jogos-e az aggodalom.

Bella Violetta

A sárga mérleg akár az autónk mellé is oda tud gurulni, a raklapjára tehetjük a leadandó hulladékunkat, aminek súlyát a térmesterek lejegyzik.

Fotó: Csapó Balázs

  • Lapunkból is értesülhettek olvasóink, júliustól változott meg országosan a hulladékgazdálkodási rendszer. Az egész északnyugat-dunántúli régió koordinálását a GYHG nyerte el a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. pályázatán.
  • A legnagyobb változás a hulladékudvarokat érinti: a fajtánként előkészített szemetet ugyanis mérlegelni kell az új rendszerben.
  • A megalapozatlan pletykákkal ellentétben ugyanakkor nemhogy bezárnának a hulladékudvarok, a Mohu a következő években országosan nyolcvan újat tervez nyitni.
  • Előzetesen aggályok vetődtek fel sokakban a mérleg méreteivel vagy az eljárás időigényességével kapcsolatban, így csütörtökön begurultunk a sashegyi udvarba, és kipróbáltuk, hogyan működik a hulladék átvétele.
  • A múlt hétvégi tumultus után most a normális terhelés szerint működnek az udvarok.

Mobil mérleg

A sashegyi telephez közeledve nem tapasztaltunk kígyózó sorokat. Noha előttünk, mögöttünk is érkezett autó, flottul haladt a lepakolás. Hoztunk műanyagot, papírt, kisebb csomag fém üdítősdobozt és némi építkezési törmeléket magunkkal. Csomagjainkat egy sárga mérlegre kellett tennünk, mielőtt a megfelelő konténerbe vándoroltak. A mérleg valójában az áruházakból ismert raklapemelő béka egy kijelzővel, mely megmutatja a rápakolt dolgok súlyát. Még raklap is van a villán, így nem is olyan pici a rakodófelület. A szerkezet mobil, így ha nagyobb méretű portékát hoz valaki, mérheti egyből a konténer mellett is.

Ezentúl nem csak a területileg illetékes hulladékudvarba vihetjük limlomunkat és törmelékünket, magyar lakcímkártyával az országban bárhol átveszik a szemetünket a hulladékudvarokban.
Fotó: Csapó Balázs

Mindenkit várnak

Miután fajtánként feljegyezték a GYHG munkatársai a súlyadatokat, a zsákok landoltak a megfelelő konténerben. A sittet nem mérlegen, csak szemrevételezéssel jegyezték le a térmesterek. A Mohu sajtóosztályának tájékoztatása szerint a mennyiségek nyomonkövetésére azért van szükség, mert segíti a hulladék minél nagyobb arányú újrahasznosítását, amire magyar és EU-s előírások egyaránt kötelezik a céget. Más nem is volt hátra, mint hogy a kockás füzetbe a személyes adatainkat is feljegyezzék.

A Mohu sajtóosztályának tájékoztatása szerint magyarországi lakcímkártya birtokában az ország bármelyik hulladék- udvarában leadhatja a szemetet bárki. Minden magyar állampolgár számára elérhető lesz az összes hulladékudvar, így már azok számára sincs kibúvó, akik eddig körülményesnek tartották a nyaralójuk, hobbitelkük településén megszerezni a hivatalos pecsételt zsákokat: az udvarok fogadják a hulladékot.

Bemutatókupacok

Nagy Csaba, a GYHG ügyvezetője elmondta: a múlt hétvégi tumultus után most a normális terhelés szerint működnek az udvarok, fennakadást, sorokat nem tapasztalnak. Úgy látja, a lakosság figyelembe vette a kérést, hogy otthon készítse elő mindenki azt, amit le akar adni.

A hulladékudvarban ők maguk is készítettek elő kis bemutatókupacokat, hogy lássuk, hogyan kell összekötegelni a zöldhulladékot, vagy milyen alkatrészekre kell szétszedni egy kisbútort. Ha ezt otthon elvégzi valaki, nem kell az udvarnál várakoznia a mögötte jövőnek, amíg válogat.

A szolgáltató is lépett: dupla mérleggel, emelt óraszámban és megkettőzött munkatársi létszámmal igyekeznek zökkenőmentessé tenni a hulladékleadást. A sashegyi udvarban így végül még fotózással, filmezéssel együtt sem töltöttünk több időt 17–18 percnél, és a teljes csomagtartónkat kiürítettük. Igaz, a cuccunk fajtánként volt zsákolva, de mivel eddig is ilyen formában gyűjtöttük otthon, nem igényelt külön időt és energiát a szétválogatás.

Miből mennyit vesznek át?

Országosan egységesen határozta meg a Mohu a leadható hulladék- mennyiségeket. Papír-, műanyag-, fémhulladékot, kiselejtezett elektronikai berendezéseket, fénycsöveket, izzókat, étolajat, elemet és akkumulátort korlátlan mennyiségben lehet a hulladékudvarba szállítani, kiürült festékesdobozokból naponta maximum százötven kilót, egy év alatt ezer kilogrammot.

Gumiabroncsból napi négy darabot, évente legfeljebb tizenhatot lehet leadni. Zöldhulladékból napi száz kilogramm a határ, évi hatszáz. Lomot és építkezési törmeléket napi 150 kilót, előbbiből évi 600 kilogrammot, utóbbiból ezer kilót fogadnak. Intézményeknek, cégeknek, közületeknek a Mohu felületén kell regisztrálniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában