Forrnak az indulatok

2023.07.01. 07:23

Határátkelés csak matricával - Hétfőtől működésbe lépnek a süllyedő oszlopok a kishatáron Ágfalvánál

Négy süllyedő oszlop akadályozza meg a határátkelést az Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) közötti kishatáron. Autóval csak engedély birtokában lehet átmenni, ezt matrica tanúsítja. Az oszlopok hétfőtől működésbe lépnek, a matricáknak viszont még se híre, se hamva. Az elbírálás hosszadalmas, ottjártunkkor még senki nem kapott engedélyt.

Bódvai Ildikó

Az aszfaltból kiálló oszlopok messziről jelzik: állj, ne tovább!

Fotó: Szalay Károly

Még mindig paprikás a hangulat Ágfalván, az osztrák–magyar határon. A somfalvi oldalon a település vezetése sétalóutcát alakított ki közvetlenül a határon. Az aszfaltból kiálló oszlopok messziről jelzik: állj, ne tovább! 

A határátkelőt rendszeresen használóknak több problémájuk van az új rendszerrel. Ezért tartottak kedden, az intézkedés bejelentésekor tüntetést. Az indulatok mára sem csökkentek. 

– Az Európai Unió elveivel, a határok szabad átjárhatóságával teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartjuk, hogy egy település önkormányzata bármilyen indokkal megakadályozza a határátkelést. A kitöltendő űrlap tartalma és az elbírálás módszere is problémás. Mi közük van ahhoz, hogy kihez megyünk, és mi alapján döntik el, kit engednek be? Ezt nem fogjuk ennyiben hagyni! Panasszal élünk, és ha kell, elmegyünk az Európai Unió illetékes hivatalához, vagy a bíróságra – mondta indulatosan Horváth Gyula, aki korábban évekig a szomszédainknál dolgozott. 
Mások is csatlakoztak a véleményéhez, megerősítve, hogy a sorompós megoldás diszkriminatív. Hozzátették, hiába adták be a kérvényt, a hivatalban senki nem tudta megmondani nekik, mikorra bírálják azt el. Ráadásul az autóra ragasztandó matricát postán fogják kiküldeni, ami szintén napokat vehet igénybe. 

Azért várják az ágfalviak a matricát, mert autóval csak ennek birtokában lehet hétfőtől a somfalvi határon átmenni. A speciális engedély szerda óta igényelhető a somfalvi önkormányzatnál, az ára 160 euró, amiből 140 euró utalvány formájában levásárolható a helyi üzletekben. Amennyiben az autósok kérvényét pozitívan bírálják el, úgy ők megkapják az áthaladási engedélyt és ezzel együtt egy matricát, amit a szélvédőre kell ragasztani. A határon kiépített süllyedő oszlopos rendszer automatikusan felismeri az érvényes engedélyt és átengedi az autót a határon, valamint a sétálóutcán. 
A beadandó űrlap az ágfalvi polgármesteri hivatalban is beszerezhető, akinek problémát okoz a kitöltése, annak segítenek. A kérelemhez a személyes okmányok mellett a jogosultságot alátámasztó dokumentumokat is csatolni kell, megjelölve, hogy személyes okból, vagy „gazdasági érdekből”, például munkavégzés céljából kel át valaki a határon. A beérkezett kérvényeket egy szakértői tanács bírálja el. 

Thomas Hoffmann, Somfalva polgármestere azzal indokolta a döntést, hogy mindenképpen csökkenteni kellett az átmenő forgalmat a településen. Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere fenntartja korábbi véleményét, miszerint nem ez a jó megoldás. Az ideális az lenne, ha minél több határon átvezető út megnyílna, és eloszlana rajtuk az átmenő forgalom. A magyar kormány ez irányban nyitott, az osztrák fél azonban sajnálatosan nem. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában