Vízhiány

2023.07.22. 10:56

100 milliméter kellene: Már aszály van Győr-Moson-Sopronban

A repce és az árpa betakarítása már a legtöbb helyen befejeződött, a búza aratása javában zajlik, a tarlók tárcsázása is már sokfelé megtörtént, a meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal.

Kisalföld.hu

A kukorica és a napraforgó a legtöbb helyen szépen fejlett. A kukorica a címerhányás állapotában van, a napraforgó pedig virágzik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint a növények egyelőre a mélyebb talajrétegben még találnak vizet, de a talaj felső félméteres rétege a Dunántúl északi és délkeleti tájain kritikusan száraz. A további optimális fejlődésükhöz a következő hetekben bőséges csapadékra lenne szükség a szemek képződéséhez, majd növekedéséhez: júliusban 100 milliméter csapadék lenne számukra optimális. Nagyfokú aszály van Mosonmagyaróvár környékén, közepes Sopron táján és Győrtől keletre, enyhe a vármegye többi részén. A következő egy hétben 10–20 milliméter csapadékra sokfelé van esély.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában