Kapcsolatok

2023.06.29. 17:10

Összeköt a Duna - Kompjárat indult Neszmély és Dunaradvány között - fotók, videó

Június 29-től elindult a Magyarországot és Szlovákiát összekötő, teljesen hazai tervezésű és gyártású Neszmély- Dunaradvány kompjárat a Dunán - írta közleményében a Magyar Közút.

Szalai Nikolett

Fotó: Flajsz Péter

A magyar lobogó alatt közlekedő kompot a Magyar Közút szerezte be és üzemelteti a jövőben. A társaság legújabb videójában a kompot tervező és készítő okleves hajómérnök vezeti körbe a nézőket a több mint 42 méter hosszú hajótest belsejében, ezalatt többek között kiderül, miért hasonlít a komp vezetése a vitorlázáshoz, hogyan irányítható a hajó ködös időben és hogyan használják a Duna vizét a motorok hűtésére.

Negyven kilométeres kerülőt szüntet meg az új, kompösszekötettésű határátkelő, lehetővé téve a személyforgalmat a Komárom-Esztergom vármegyei Neszmély és a felvidéki Dunaradvány között.

Az Európai Unió 2014-ben indította el új, 2014–2020-ra vonatkozó Interreg V programját, amelynek célja a támogatott országok határok közötti kapcsolatainak elősegítése az átkelési kapcsolatok bővítésével. A két ország között között hat ilyen közös projekt van, amelyek mind kivitelezés alatt állnak. A Neszmély és Dunaradvány településeken elkészült kompkikötők az első eredményei a két ország együttműködésének.

– Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak. Minden egyes ilyen átkelési pont létrehozása megszabadít minket egy méltatlan helyzettől. Az mégiscsak egy méltatlan helyzet, hogy Balík miniszter úr megnézte a dunaradványi oldalt, majd kellett jönniük autóval körülbelül egy órát, hogy ideérjenek egy olyan pontra, amit láttak a másik oldalról. Ezzel így voltak a határ túloldalán élő emberek az elmúlt években, évtizedekben – emelte ki beszédében Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki hozzátette, hogy mára Szlovákia vált hazánk legnagyobb kereskedelmi partnerévé. A kétoldalú forgalom tavaly tizenhétmilliárd euróval óriási rekordot döntött, és a szomszédos ország a magyar vállalatok beruházásainak negyedik legfontosabb célpontja.

– Még 2014-ben fogalmazódott meg a komp megvalósításának ötlete, amellyel a települések közti korábbi egyórás út percekre rövidül. Mivel a környéken sok a napi ingázó, az új átkelő támogatja majd munkába járásukat, de turisztikai célokat is szolgál, hiszen gyalogosan, kerékpárral és autóval is használható – hangsúlyozta Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő.

Peter Balík szlovák beruházásért felelős miniszter ünnepi beszédben elmondta, hogy a kompátkelővel egy olyan fejlesztést adnak át, amely a Duna mindkét oldalán megkönnyíti az emberek életét, legyen szó iskolába, munkába járásról, családlátogatásról. A mintegy 2,2 milliárd forintos, európai uniós társfinanszírozással megvalósult beruházással üzembe állított hajó nyolcvan embert, vagy negyven főt és nyolc gépjárművet szállíthat.

Újabb fontos beruházások

Idén még négy új átkelési pontot adnak át Szlovákiával közösen, közülük három Ipoly-hidat és egy útkapcsolatot az ország keleti felében. Ezzel pedig negyven összeköttetési helyszín lesz összesen az év végére a két ország között. Az átkelési pontok kiépítésével a szlovák-magyar határszakaszon erősödik a jelenleg egymástól elvágott települések és a határvidékek gazdasági-társadalmi integrációja, valamint jobban kiaknázható az együttműködési potenciál az országok között, továbbá gyorsul a határ menti területek felzárkózása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában