Elburjánzott a tóalma

2023.06.26. 11:22

Megtisztították az Által-ér és a Fényes-patak vizeit Tatán

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) június 12-én kezdte meg az Által-ér és a Fényes-patak mentén az inváziós nagy virágú tóalma eltávolítását, melyre a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal (KEVKH) Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályától kapott megbízást mint az Által-ér és vízfolyásainak kezelője.

kisalfold.hu

A tervek szerint 12 munkanapig tartó munkafolyamatnak köszönhetően ártalmatlanították és eltávolították Vértesszőlős és Tata körzetéből a kártékony tóalmát. 
A jelentős vízborítással bíró, gyorsan szaporodó invazív vízinövényzet mind vízáramlási, mind vízminőségi szempontból súlyos problémákat okoz a víztesten. Az igazgatóság tavalyi vízminőségi mérései szerint egyértelmű összefüggés mutatkozott a növény által okozott oxigénszint-csökkenés és a fertőzött területek vonatkozásában. 

Így nézett ki a munkálatok elvégzése előtt és a munkák elvégzését követően az Által-ér, illetve a Fényes-patak.

 

 

A kártékony növényzet ugyan még nem érte el a teljes vízborítást, azonban az intenzív növényfejlődés miatt beavatkozás nélkül ez bekövetkezett volna. Mindezért a növényzet eltávolítása a káros vízminőségi folyamatok megelőzését is biztosítja. A kárelhárítás technológiája a növényzet kaszálására, parti szikkasztására, vízparttól távol eső darálását követő komposztálására és a már maganyaggal telített iszapréteg gyökérzónás kotrására terjed ki. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában