kisalfold.hu videó

2023.06.21. 13:03

Akadálymentesen, új terekkel, klímatudatosan - Várja vendégeit a győri Generációk Művelődési Háza - XXL galéria, videó

Elhúzódó és akadályoktól sem mentes felújítás után szerdán átadták a megújult Generációk Művelődési Házát a győri Aradi vértanúk útján.

Bella Violetta

Fotó: Csapó Balázs

A bejáratnál könyvcsere-stelázsi vár, rajzolt bútorok és virágok gondoskodnak az otthonos érzésről. Az intézmény igazgatója, Kokas Éva köszöntőjében elmondta, hogy a sok viszontagság után nagyon hálás hogy végre mindenkit a az épületben köszönthet, hiszen egy éven keresztül öt különböző telephelyen folyt a munka. – Hatvannál is több csoportunk volt mielőtt elköszöntünk a felújítás miatt, és most is már három tábor folyik a házban, mely szeptembertől működik majd teljes fordulatszámon.

Több mint négyszáznegyven millió forintból újult meg az épület, melyből 5,5 millió forint önerőt a győri önkormányzat biztosított, az Európai Uniós pályázathoz.

 A generációk Háza konzorciumi partnerként vett részt a projektben. Fő szempontok voltak a felújításkor a klímatudatosság, az energiahatékonyság, és az akadálymentesítés. – Megtörtént a pince szint rekonstrukciója, a homlokzati nyílászárók, és a bejárati porták cseréje, a tető teljes felújítása. Megújult részben a gépészet, a villamos rendszer, valamint a padlástér is, mely felvonóval elérhető mindenki számára. A belső udvart lefedték, hogy időjárásra való tekintet nélkül egész évben helyszínt tudjon biztosítani programoknak, és átállt a távfűtésre a ház. Az épület tervezője a MAG építész Iroda, az udvar lefedést a Terasz Csoport Egyesület munkája.

Fekete Dávid a belváros képviselője hangsúlyozta, hogy mivel már nem csak a gyermekek, hanem minden generáció háza az épület, nagy szükség volt a liftre, hogy mindenki elérhesse a neki szóló eseményeket. Ezt a várost mindig a közösségek éltették és tartották meg, a Generációk háza ebben nagy segítség lesz a jövőben is. Biztos vagyok benne, hogy legalább olyan színes csoportélet alakul ki mint a felújítás előtt.

– Győr város igazi értékeit nem az épületek adják, – fogalmazott Dézsi Csaba András polgármester – hanem a város lakóinak szellemi és lelki kvalitásainak összessége. Ez igényel olyan épületeket, ahol működni tudnak ez emberek és csoportok.

Fontosnak tartja a városvezető, hogy energiatakarékossá vált a korábban energiafaló a ház. A zöld Győr program része volt ez a projekt is.

A polgármester az épület átadásának ünnepélyes szimbólumaként helyére illesztette a Generációk Házának szívét, mely az utolsó költöző doboz mélyén várta, hogy a helyére kerüljön.

Kokas Éva lapunk kérdésére elárulta a felújításról, hogy sokkal több funkciót tud az épület ellátni. – A tetőtérben négy új terem nyílt az addigi lomos padlás helyett. Sokkal több funkciót tud ellátni.

Nagyon nagy az igény a házra, a babás kerekítős alkalmakon át a szakkörökig, művészeti vagy színjátszó csoportokon át. A nyugdíjasok közül sokan jöttek rá, hogy a közösség az a túlélés záloga. Nagyon számítunk rájuk a táborok után.

Szeptember 16-án lesz az évnyitó rendezvény, melyen bemutatkoznak az új csoportok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában