kisalfold.hu podcast

2023.06.18. 07:25

A fenntartható közlekedésről: kétszintes kerékpár-parkolóház, utcahosszan elnyúló, fedett biciklitárolók Győrben

Kétszintes kerékpár-parkolóház, utcahosszan elnyúló, fedett biciklitárolók. Aki azt hiszi, hogy a jövőről, tervekről vagy más országról beszélünk, téved: harminc éve ilyenek léteztek Győrben.

Bella Violetta

Horváth Balázs - Fotó: Nagy Gábor

Podcastünkben Horváth Balázzsal, a Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánjával beszélgettünk a Közlekedéstudományi Konferencia tanulságairól és Győr lehetőségeiről a fenntarthatóbb közlekedés terén. 

Hallgassa meg!

A dugók és a károsanyag- kibocsátás legjobb ellenszerének azt látná, ha a gyalogos-, biciklis- és tömegközlekedés olyan infrastruktúrával csalogatna, hogy ne legyen kedvünk autóba ülni. – Húsz, harminc év múlva fogják megkérdezni tőlünk, miért nem változtattunk – mondja a szakértő. 

– Attól, hogy van a városban autógyártás, fókuszálhatunk másra is a napi közlekedés kérdésében. Mondjuk úgy, hogy aki szeretne gyalogolni vagy kerékpározni, annak legyen biztonságos, kényelmes lehetősége eljutni a céljához, minél kevesebb közbevetéssel. Aki nem szeretne gyalogolni, mehessen tömegközlekedéssel, és aki rászorul, az autóval is, de az előzőek legyenek hangsúlyosabbak. Az autó rendkívül sok helyet foglal és a legkárosabb alternatíva. 

A tömegközlekedést korábban többen választották, 1998-ban száznegyvenezer ember szállt fel a buszokra naponta Győrben és környékén. Azonban a város növekedésével és az autók fejlődési tempójával nem tudta tartani a lépést az autóbuszos közlekedés. – Hasonlítsuk össze a harminc évvel ezelőtti autót a maival, ezzel a mai fejlettséggel kéne felvennie a versenyt a buszoknak. Egyre kevesebben választják ezt az alternatívát és ez látszik meg a napi torlódásokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában