Értéktárba került munkássága

2023.05.22. 10:56

Szabó Szonjára, a tatai szájjal és lábbal festő képzőművészre kiállítással, sporttal emlékeznek

A Güntner Aréna Városi Sportcsarnok adott otthont immár negyedik alkalommal a Szabó Szonja (1978–2016) Para Képzőművészeti Biennálénak és Para Boccia Emlékversenynek.

Kiss T. József

Szabó Szonja magas színvonalon tanult meg a szájával festeni.

A programot 2017 májusában szervezték meg először, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben mutathassák be a fogyatékkal élők körében rejtőzködő tehetségeket, elismerést adva nekik, és példát, értékeket felmutatva az ép társadalom számára is. 

Szabó Szonja 2016-ban, 38 évesen hunyt el. A súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott, tagja volt a Szájjal és Lábbal Festő Művészek Nemzetközi Szervezetének, már gyermekként is számos hazai és nemzetközi díjat kapott, 2013-ban Komárom-Esztergom vármegye Prima díját nyerte el. Szonja alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE bocciaszakosztályának, dobogós helyezései mellett 2011-ben magyar bajnokságot nyert. Életműve kulturális örökség kategóriában bekerült a Tata Települési Értéktárba. 

Szonja édesanyja, Szabó Istvánné Helga (jobbra) a bocciaszakosztályban is végigkísérte lánya eredményeit. Kékben Tos Zoltán, Szonja csapattársa, aki szintén szép eredményeket ért el parabocciában.

Szabó Istvánné Helga, Szonja édesanyja a kiállítással kapcsolatban elmondta: „Ebben az esztendőben kicsit eltértünk a hagyományoktól, hiszen most nem az ország különböző részei­ből érkezett alkotásokat láthat a közönség, hanem Szonja képei­ből egy válogatást, amelyet Kövesdi Mónika művészettörténésznek köszönhetünk. A kiállítás apropóját az adja, hogy Szonja munkássága bekerült a tatai helyi értéktárba. Ez a kiállítás most 20 képből áll, melyek nagyobb része természeti ábrázolás, hiszen Szonja nagyon szerette az őt körülvevő természetet, amely sokszor adott számára ihletet” – tette hozzá Helga.

A kiállítást Szigetvári Krisztina grafikusművész, Szonja tanára, mentora nyitotta meg, kiemelve, hogy alaposság, igényesség, érzelmek, őszinteség, mély szakmai alázat és példamutató szorgalom kísérte a művész munkásságát, mindez pedig időtlenné tette a képeit, melyeknek ereje az idő múlá­sával folyamatosan növekszik. Szonja édesanyjának a kiállítás megnyitóján Robozné Schőnfeld Zsuzsanna önkormányzati képviselő, a helyi értéktárbizottság elnöke adta át az értéktárba való felvételt igazoló oklevelet. 

A IV. Szabó Szonja Para Képzőművészeti Biennálé és Para Boccia Emlékversenyre több mint 70 vendég érkezett Tatára. A sportverseny öt csapat 32 játékosának részvételével zajlott. Az esemény megnyitóján a résztvevőket Rigó Balázs, Tata alpolgármestere köszöntötte, kiemelve, hogy a programmal egy különleges személyiségre emlékezünk, aki Tata kulturális és sportéletének egyaránt jelentős alakja volt. Rigó Balázs hozzátette: „Példaértékű munkásság és életút áll mögötte, olyan gazdag életművet hagyott ránk, ami újra és újra arra késztet bennünket, hogy emlékeztessük a világot az általa képviselt maradandó értékekre. Lehetőséget kell adnunk a bemutatkozásra az újabb alkotóknak és sportolóknak is, hiszen ők viszik tovább mindazt, amit Szonja az életében megtestesített.” 

A Szabó Szonja- emlékkiállítás május 24-től június 26-ig a Talentum Művészeti Szakgimnázium aulájában, a galériában tekinthető meg minden hétköznap.

A kiállítás és a paraboccia-­emlékverseny Tata önkormányzata, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (Fodisz) és a Humanitás SE szervezésében, Michl József polgármester és Tata önkormányzatának fővédnökségével valósul meg. 

A Szabó Szonja-emlékkiállítás május 24. és június 26. között a Talentum Művészeti Szakgimnázium aulájában tekinthető meg hétköznapokon. Fotók: Kiss T. József

Mindenki éremmel tért haza

A IV. Szabó Szonja Para Boccia Emlékversenyre öt csapat 32 játékossal, 43 segítővel érkezett. A szervező házigazda a Humanitás SE volt. A nap végére egyetlen csapat sem maradt érem nélkül. 
Eredmények: 1. Pető SE, Bp., 2. MEREK SE, Bp. + Vándorkupa, 3. Humanitás SE, Tatabánya; vármegyénk játékosai: Tos Zoltán III., Homai Zsolt III., Kiss András II. 4. holtversenyben: CSEFOSZ SE, Szigetszentmiklós, Összetartás SE, Szombathely. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában