Ingyenes képzések

2023.04.24. 11:26

Tavasz a csillagászat jegyében Komárom-Esztergom vármegyében

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság közművelődési tevékenysége folytatódik a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesületével együttműködésben. Az új képzési forma szakmai előképzettséget nem igényel, de általános műveltséghez tartozó ismeretekkel szolgál a hallgatóknak.

Kiss T. József

A több mint 80 fős közönséget Borsó Tibor, a társaság elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy az új tanfolyami rendszer egyrészt egy egyfajta műfaji megújulás, másrészt visszatérés a népfőiskolai gyökerekhez. A képzés a négy évszak szerinti tagolásban történik. A tavasz a csillagászat jegyében telik. 

Köszöntötte a „hallgatókat” Michl József, Tata polgármestere is. A városvezető kifejezte örömét, s elmondta: szívesen fogadta be a hivatal a csillagászatról szóló népfőiskolai képzést, annál is inkább, mivel a Bercsényi utca 1. szám alatti házban élt a város szülötte, Fischer Mór tudós ember, porcelángyáros, a herendi porcelángyártás felvirágoztatója. 

Simon János tartotta a kurzus első izgalmas és érdekes előadását a csillagászat érdekességeiről. Fotók: Kiss. t. József

A tavaszi szabadegyetem nyitó előadását Simon János amatőr csillagász tartotta „Csillagászat gyerekektől felnőttekig” címmel. Érdekes és meglepő kezdésnek bizonyult az előadó részéről, amikor felolvasta, a felvezető szövege hogyan hangzott a mesterséges intelligencia (AI) által megfogalmazva. A prezentáció­ban hallhatott még izgalmas tényeket a közönség a Napról (fizikai tulajdonságok, napfoltok, -kitörések, napszél), a Naprendszerről és annak tagjairól, a spektroszkópiáról, színképelemzésről mint jelentős tudományágról. Csillagképek, spirálgalaxisok látványa és csillaghalmazok bemutatása tette az előadást még érdekesebbé, látványosabbá. Megtudtuk, milyen fajtájú távcsövekkel kémlelhetjük az eget, és azt is, hogy a világűrben a szegény kis pók nem tudott hálót szőni fény, azaz tájékozódási pont hiányában. 

Az izgalmas témakör május 11-ig folytatódik a Fischer-házban. A képzések ingyenesek. 


Képzések

Április 24., 20 óra: Pötörke Malom, Öreg-tó-part: Távcsöves bemutató. 

Április 27., 17 óra: Csillagvizsgálók Komárom-Esztergom vármegyében. Előadó: Nagy Sándor. 

Május 4., 17 óra: Holdon hagyott dolgaink. Előadó: Lukács Zsolt. 

Május 8., 17 óra: Földön kívüli időjárás. 

Május 11., 17 óra: Gondolta volna? – Űrkutatási érdekességek. Előadó: Csaba Attila. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában