kisalfold.hu podcast

2023.04.09. 07:25

Podcast az elsősegélynyújtásról - Kun Szilvia: A legfontosabb, hogy bátorság legyen, a tudást adjuk mi - videó az újraélesztésről

Márciusban rendszerint elindulnak a Magyar Vöröskereszt által szervezett tanfolyamok, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a gyors és szakszerű újraélesztés lépéseivel és a defibrillátor használatával. Folyamatosan jelentkezhetnek munkahelyek, iskolák, de baráti társaságok is.

Pozsgai Kitti

Barka Bálint oktató a gyakorlatban is bemutatta az újraélesztés lépéseit

Kun Szilviával, a Győr-Moson-Sopron megyei Vöröskereszt vezetőjével az elsősegélynyújtás fontosságáról, annak aktualitásáról beszélgettünk nemrégiben. Kollégája, Barka Bálint oktató pedig a gyakorlatban is bemutatta nekünk az újraélesztés alapvető lépéseit. Mindketten, sokszor kihangsúlyozták a beszélgetés alatt: nem tudunk rosszat tenni, ha olyan embertársunkon kezdjük meg a szívkompressziót, aki nem lélegzik. Az az ember gyakorlatilag halottnak tekinthető. 

Hallgassa meg!

Kun Szilviával (jobbra), a Győr-Moson-Sopron megyei Vöröskereszt vezetőjével az elsősegélynyújtás fontosságáról, annak aktualitásáról beszélgetett Pozsgai Kitti újságíró

 

Legyen bátorság

- A Magyar Vöröskereszt országos szervezetének feladata a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése. A megyei szervezete több irányú, elsősegélynyújtó képzéseket, felkészítéseket és népszerűsítő előadásokat szervez. Ez már évek óta, évtizedek óta így van. Illetve évente van egy fontos esemény a szervezetünknél, ez pedig az idén már 51 éves Elsősegélynyújtó országos verseny. Itt iskolák, felnőttek, középiskolások mérettetnek meg valósághű szituációban, hogy hogyan tudnak az elsősegélynyújtásban helytállni. Vannak olyan iskolák, ahol rendszeresek a felkészítések szakkörökön keresztül és vannak olyan iskolák ahol szabadidős napon mutatjuk be, hogy adott helyzetben mire figyeljünk, mi a legfontosabb, mit kell tenni, amikor olyan helyzettel találkozunk, amikor én vagyok az első segítségnyújtó. Azt tanítjuk meg ilyenkor, hogy legyen bátorságod, ha nincs is meg minden szakismereted, de merj odalépni segíteni megoldani a helyzetet- mondta Kun Szilvia.

A defibrillátor nem dísz

Sok helyen vannak már kihelyezett defibrillátorok, azonban ezek használatához szintén szükséges tudás. Sőt, a gépeket karban is kell tartani.

Videón az  újraélesztés alapvető lépései

- Az, hogy veszek egy defibrillátort és kihelyezem, az még nagyon kevés. Ez nem csak olyan, hogy kihelyezem, és ott lóg a falon, mint egy emléktábla, hanem ezzel foglalkozni kell, oktatáson kell részt venni, az akkumulátort, az elhasznált alkatrészt cserélni kell. Nálunk ehhez is van tanfolyam, ahol mindent meg lehet tanulni a használatáról é a karbantartásról is.

Ezreket oktatnak

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet 2022-ben 145 tanfolyamot szervezett 1627 fő részvételével. Hősképző programjaikon 39 rendezvényen 1400 főt tudtak közvetlenül megszólítani az elsősegélynyújtás témakörében, jellemzően iskolákban, falunapokon, nyári táborokban, egészségnapokon. Céljuk, hogy legyen az általános alapműveltség része a szakszerű segítségnyújtás már gyerekkortól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában