Álláspont

2023.04.28. 11:22

A sötétség bugyrai

A mai világban szinte mindenről csak feketén vagy fehéren tudunk gondolkozni.

Szabó Gábor

Pár hete volt hír arról, hogy brit szerkesztők nézték át Agatha Christie egyes műveit, és az írónő által 1920 és 1976 között írt regényekből a kiadó az érzéketlen, sértő, etnikai hovatartozásra utaló, illetve egyes karakterek külső leírását tartalmazó részeket vagy teljesen kiirtotta a szövegből, vagy pedig átdolgozta.

Teszem fel a kérdést, miért? Ki döntötte el, hogy erre szükség van? Csak nem olyanok, akik kirúgattak egy amerikai iskolaigazgatót, mert három háborgó szülő szerint „illetlen” képeket mutatott a hatodikosoknak? A képen nem más szerepelt, mint Michelangelo Dávid-szobra. A bigott és demagóg – nincsenek rájuk jobb szavak – szülők panasza szerint a szoborról készült képek meztelenséget ábrázolnak, így aztán nem is láthatják a gyerekeik.

Tényleg elképesztő az a pont, ahova a polkorrektség felé ve­zető úton jutottunk. Miközben sokan a liberalizmus eszméjét tűzték zászlajukra, igazából a többség csak addig elfogadó a másikkal szemben, amíg ugyanazon a véleményen van. Találtam is a témával kapcsolatban egy találó hozzászólást. Aki írta, ennél tökéletesebben nem is fogalmazhatta volna meg szerintem sokunk véleményét: „A maroknyi beszűkült ember egy ártalmatlan sorozat minden mondatában izzadva keresi a sértő és számukra nem polkorrekt elemeket, majd megtalálván azokat, kivont karddal vetik rá magukat mindenkire, akinek más véleménye van erről.”

Telitalálat, ugyanezt gondolom én is. A mai világban szinte mindenről csak feketén vagy fehéren tudunk gondolkozni, az átmenetek eltűntek, és a legfélelmetesebb az, hogy az internet a hangos kisebbség játszótere lett. Aki kicsit is gondolkozik, inkább csendben hallgat, mert a hülyeség élharcosai a sötétség legmélyebb bugyrában egyszerűen legyőzik őket a rutinjukkal...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában