Közel 1600 termék hiányzik

2023.03.17. 08:10

Sok gyógyszerből hiány van Győr-Moson-Sopronban is - mindegyik helyettesíthető

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nyilvántartása szerint jelenleg 1571 különböző termék hiányzik tartósan vagy átmenetileg a hazai piacról. A hétköznapi patikalátogatók ezek közül leginkább a forró italok eltűnését vették csak észre.

Pozsgai Kitti

Dr. Majoros Barbara patikavezető elmondta, hogy nincs olyan gyógyszer, amit hiány esetén ne tudnának mással pótolni. Fotó: Rákóczy Ádám

Az OGYÉI végeláthatatlan listáján vannak olyan gyógyszerek, amelyeket már hosszú évek óta nem lehet kapni, a legtöbbet mégsem hiányolják, mert van olyan kapható készítmény, ami ugyanazzal a hatóanyaggal rendelkezik. 

– Az OGYÉI honlapján található termékhiánylistát naponta, a beszállítók jelentései alapján frissítik, ezen bárki meg tudja nézni azt is, hogy mikorra ígérik a beszerzést – mondja dr. Majoros Barbara, a győri PatikaPlus Gyógyszertár vezetője. A patikák ellátásának akadozása több hónapja tart, és nem mindvégig ugyanazok a gyógyszerek hiányoznak. Jelenleg a vényköteles gyógyszerek közül többek között a Covercard Plus 10 mg/2,5 mg/­­5 mg-os, a Letrox 50 mg-os hatáserősségű, a Rivotrilok és a Saxenda injekció hiányzik hetek óta a gyógyszertárakból. A vény nélkül kapható készítmények közül nincs Coldrex és Aspirin forróital-por, a Neo Citran már újra kapható. 

Magyarország Európán belül kis piacnak számít, ezért az is előfordulhat, hogy a jellemzően külföldről érkező gyógyszerekkel először a nagyobb tételeket váró országokat szolgálják ki. 

– A már említett listában is jelzi az OGYÉI a termékhiány okát. Sokszor az ellátási láncban vannak fennakadások, több esetben a papír, a csomagolóanyag hiányzik. Sajnos várhatóan erre hosszabb távon fel kell készülni – mondja a patikavezető. 

Jelenleg egyetlen olyan gyógyszer sem hiányzik a polcokról, amit ne lehetne más készítménnyel helyettesíteni. Ha hiány lép fel, érdemes a vényköteles, rendszeresen szedett gyógyszereink receptjén jeleztetni az orvosunkkal, hogy helyettesíthető legyen, így nem kell külön felíratni a másikat. Érdemes felhívni a patikát, mielőtt útnak indulnánk, és érdeklődni, hogy kapható-e már a felsoroltak közül, amire szükségünk van. A gyógyszerész segítségével a legtöbb esetben a kezelés megváltoztatása nélkül megoldható az ellátás. Ha nincs hivatalos helyettesítő sem, érdemes a háziorvossal vagy szakorvossal beszélni. 

– Listát vezetünk a beérkező igényekről, feljegyezzük a telefonszámát is a vásárlónak, és a feliratkozás sorrendjében felhívjuk őket, valamint félretesszük a gyógyszert nekik – mondta végül a Kisalföldnek dr. Majoros Barbara. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában