Ketyeg az óra

2023.02.08. 07:44

Egyre több helyen fizetünk – Számos bevásárlóközpont vezet be parkolási korlátozásokat Győrben

Hamarosan megszűnik az ingyenes parkolás az ETO Parknál – tudatta az élményközpont pár napja, bár az autósok már korábban találkozhattak az 1-es főút mellett lévő hatalmas parkolónál épített sorompókkal.

Szeghalmi Balázs

A kapuk távozáskor még automatikusan felcsapódnak a győri ETO Parknál, a rendszert várhatóan március elsejétől élesítik.

Fotó: Huszar Gabor

  • A rendszert várhatóan március elsejétől élesítik.
  • Portálunk utánanézett, hogy a többi győri bevásárlóközpont mennyire tart ki az ingyenes parkolás mellett.
  • A trend azt mutatja, hogy egyre több helyen vezetnek be korlátozásokat.

Bérlet is lesz

Az ETO Parknál a hamarosan életbe lépő rendszer szerint az első három órában a parkolás ingyenes marad, ezután óránként 200 forintot kell majd fizetnünk. Havi parkolóbérletet is bevezetnek, ennek ára 10 ezer forint plusz áfa lesz. Utóbbi az ingázóknak, vagyis azoknak az utazó munkahelyi közösségeknek jelent alternatívát, akik eddig kvázi P+R parkolóként használták a gyárvárosi szabad helyeket.

A plázánál egy éve fizetős

Bő egy éve szűnt meg az ingyenes parkolás a Győr Plazánál. Az első két óráért 300 forintot, utána minden megkezdett óráért szintén 300 forintot kell fizetni a bevásárlóközpontnál. Tavaly szeptember elseje óta az autósok át sem hajthatnak a parkolón.

„A fizetőparkoló kialakításakor vásárlóink komfortos parkolásának megteremtése volt a cél. Más városokban lévő bevásárlóközpontjaink esetében is az volt a tapasztalatunk, hogy látogatóink kényelme érdekében szükséges a fizetős zónák kialakítása. Az elmúlt egy év Győrben is igazolta, hogy a döntésünk helyes volt. A nyomtatott, majd később érvényesített parkolójegyek száma kiegyenlítődött, így megszűnt a forgalom kikerülésére irányuló áthajtó forgalom” – mondta el lapunknak Farkas Zsuzsanna.

Túl három órán

A plázában működő Auchan vásárlói 1, míg a moziba érkezők 3 óra hosszat vehetik igénybe az ingyenes parkolást. Olvasóink közül többen jelezték, hogy az Avatar 2 esetében bizony kevés ez az idő. „A film hossza meghaladja a 180 percet. Így annak, aki kocsival érkezik a mozira, számolnia kell azzal, hogy a parkolása pluszköltséggel jár” – válaszolta felvetésünkre a Győr Plazát üzemeltető Indotek Group munkatársa.

Adyvárosi rendszer

Az Árkád Győr 1150 parkolóját ingyenesen vehetik igénybe a bevásárlóközpont látogatói.

A Penny tóparti üzletében ugyanakkor szintén fizetős rendszert vezettek be nemrég. „Több jelzést kaptunk arról, hogy a nem vásárlási céllal érkezett autók ellehetetlenítik a parkolást. Az ügyet kivizsgáltuk, és valóban több, akár napokon át őrizetlenül hagyott autó foglalta a helyet vásárlóink elől” – közölte Kazatsay Eszter. A Penny kommunikációs vezetője hozzátette: a helyzet megszüntetése érdekében váltottak az egy óra feletti fizetős parkolásra a győr-adyvárosi üzletnél. Aki valóban a tóparti Pennyben vásárolt és felmutatja a blokkot, annak az 1 órán túl is ingyenes parkolást biztosítanak.

A tóparti Pennynél az első és a második óra közötti parkolás 1000 forintba kerül, míg a két órát meghaladó várakozás üzletzárásig 2500 forintba. Akik blokkal igazolják itteni vásárlásukat, nekik nem kell fizetniük.
Fotós: Huszar Gabor

Hogyan ellenőrzik az új parkolási rendet?

„Partnerünk ellenőrei felhőalapú mobiltelefonos alkalmazást használnak, amely a tartózkodás ideje alatt regisztrálja a kocsi rendszámát, fotóval és időbélyeggel ellátva. A program jelzi, amikor letelik az 1 órás parkolási idő. Ezután csekket állítanak ki a díjról, amit az autó szélvédőjére tesz” – hangzott a válasz.

Időlimit két Aldinál

„Az Aldi Magyarország öt győri üzletében érvényben lévő parkolóhasználati szabályzatok alapján, jelenleg a Fehérvári út 5/A és a Szauter Ferenc utca 3.C alatti áruházaknál van érvényben parkolási időlimit. Vásárlóinknak a Fehérvári úti üzlet esetében 1,5 óra, még a Szauter Ferenc utcai üzlet parkolójánál - vásárlással együtt - 2 óra ingyenes parkolást biztosít az áruházlánc, melynek leteltét követően kell fizetni parkolási díjat” – közölte kérdésünkre Pákolicz Attila.

A részletes parkolóhasználati szabályzat mindkét győri üzlet esetében az előtető alatt, a vásárlók számára jól látható helyen megtalálható. Az Aldi szerint a díjszabásos parkolás bevezetésére azért volt szükség, mivel egyre több környékbeli lakos, vagy a környéken dolgozó autós használta P+R parkolóként az üzletek saját parkolóit, akadályozva ezzel vásárlókat. A legfrekventáltabb órákban a parkolók 90-100 százalékos kihasználtság mellett üzemelnek így is.

A Lidltől a Tescóig

Hasonló rendszert a Lidl is bevetett már a „potyázók” ellen pár éve, szintén a Tihanyi úton, a Nádor aluljáró melletti üzletnél. Tőzsér Judit kommunikációs vezető kérdésünkre megerősítette: más győri boltjuk esetében nem kívánnak korlátozásokat bevezetni.

A Tesco sajtóosztályától hasonló információkat kaptunk: a 83-as főút melletti üzletnél egyelőre nem tervezik fizetős rendszer vagy időlimit alkalmazását. Utóbbinál péntektől vasárnapig délutánonként átlagosan a parkolók 80 százaléka foglalt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában