Nehéz időszak előtt

2023.01.03. 13:57

Kihívásokkal teli év áll a Kistérségi Szociális Intézmény vezetője előtt Mosonmagyaróváron

– Nehéz időszak elé nézünk, és hogy mégis vállaltam ezt a feladatot, köszönhető annak, hogy tudom, kiváló, szakképzett kollégákkal dolgozhatok együtt – vallja Zimmerer Károlyné, a huszonhét településnek szolgáltatásokat nyújtó Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény új vezetője.

Mészely Réka

Amint arról a napokban írtunk, a leköszönő Csiba Erzsébettől a stafétabotot az Alapszolgáltatási Centrum korábbi vezetője, Zimmerer Károlyné vette át. Terveiről kérdeztük. 

– Nagy feladatot vállaltam egy olyan intézmény élén, amely nagyon sok szolgáltatást nyújt százhatvan munkatárssal – kezdte beszélgetésünket Zimmerer Károlyné, aki egyedüli pályázóként indult a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetői tisztségéért. Mint mondta, rendkívül nehéz időszak elé néz, és hogy mégis vállalta a vezetői pozíciót, köszönhető annak, hogy tudja, jó, szakmailag felkészült kollégákkal dolgozhat a szociá­lisan rászorulókért. 

A Kistérségi Egyesített Szo­ciális Intézmény Mosonmagyaróváron és további huszonhat településen több szolgáltatása keretében segít az időseknek, demenseknek, fogyatékossággal élőknek és hajléktalanoknak. Az országosan is példaértékű – huszonhét önkormányzat által alkotott – Mosonmagyaróvári Térségi Társulás a fenntartója. 

– Rendkívül sok kihívás elé nézünk az energiaválság és a rezsiköltségek emelkedése miatt. A gázárak jelentősen emelkedtek, a távhőért pedig tizenhatszorosát kell fizetnünk. A Lengyári úti, kétszintes épületet, ahol a Virágoskert idősek bentlakásos otthonát és a Naposház fogyatékosok nappali ellátását működtetjük, távhővel kell fűtenünk. Egyelőre nem tudjuk, hogy a rezsiköltségek esetében állami kompenzációra számíthatunk-e. A Zichy utcai Alapszolgáltatási Centrum épülete korszerű, ott tudjuk a radiátorokat zárni, tartani a tizennyolc fokos hőmérsékletet. Az idősek bentlakásos intézményeiben azonban nem, hiszen a gondozottak jelentős többsége ágyban fekvő szépkorú. A gondozóház épülete is régi, korszerűtlen fűtéssel. A mosoni és az óvári idősek klubjaiban is tizen- nyolc fok az előírás, igyekszünk odafigyeléssel gazdálkodni – sorolta az intézményvezető. 

Az immár Zimmerer Károlyné által vezetett, számtalan szolgáltatást nyújtó intézményben százhatvanan dolgoznak. Fotó: Mészely Réka

Megfogalmazódott egy korszerű nappali ellátóközpont létrehozása, ami a költségek racionalizálása miatt is fontos lenne. Ebben az időseknek, a demenciával, illetve fogyatékossággal élőknek biztosítanának korszerű ellátást. A tervek elkészültek, de a megvalósítás pályázati forrás hiányában várat magára. 

– Az intézmény fenntartása példaértékű: 2009 óta a társuláshoz tartozó összes település csatlakozott a szolgáltatásainkhoz, és ez, reméljük, a továbbiakban is így meg tud maradni – osztotta meg reményeit Zimmerer Károlyné. 

Szavai szerint széleskörűen igyekeznek segíteni a legérzékenyebb rétegeken. A szociális étkeztetésre egyre nagyobb az igény, még úgy is, hogy mellette népkonyha, krízisétkeztetés működik, a hajléktalanszálló kapcsolatban áll a Magyar Élelmiszerbankkal, míg vasárnaponként egy önkéntes magánszemély harminc családnak visz meleg ételt. 2021 óta utcai szociális munka is van Mosonmagyaróváron. 

– A hajléktalanok átmeneti szállóján egész évben telt ház van. Sajnos sok a beteg, idős, akik koruknál és egészségi állapotuknál fogva nem tudnak munkát vállalni. Albérletet, munkásszállót nem tudnának fizetni, így továbblépni sincs esélyük. Az éjjeli menedékhely is egész évben 110 százalékos kihasználtságú – tette hozzá az intézményvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában