Nem tabu a betegség

2022.09.21. 13:46

Alzheimer világnap - A figyelemért, a családokért sétáltak és táncoltak Győrben + Sok-sok fotó

Tíz évente megduplázódik a világon az alzheimeresek száma. Egyre több családot érint a gond, ami nem csak a beteg, hanem a rokonok életét is fenekestül felforgatja. Szeptember 21. az Alzheimer világnapja, amire Győrben közös sétát szerveztek.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Győrben a világnap alkalmából most is megtartották a már hagyományos Alzheimer napi sétát. A megnyitót a nyugdíjasok örömtánca követte a Széchenyi téren, amelyet még a közeli iskola ablakából is megtapsoltak a fiatalok. Ezt követően az összegyűlt tömeg felsétált a Káptalandombra, onnét pedig a Kálóczy térre. A meneten fiatalok és idősek egyaránt részt vettek, családi történetek és receptek is gazdát cseréltek. Sokan már ismerősként köszöntötték egymást, de új barátságok is szövődtek.

Az eseményt a Katolikus Szeretetszolgálat, Fazekas Gábor Idősek Otthona és az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr szervezte. Utóbbi intézményben az ellátottak egyharmada éli demenciával az életét. A sétán részt vett Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, dr. Pergel Elza alpolgármester és Bognár István a Brenner János Papnevelő spirituálisa. is

– Szeretnénk a társadalom figyelmét felhívni, hogy figyeljünk jobban az idősekre. Valamint arra, hogy van segítség, ami bárki számára elérhető – mondta el Kányai Róber a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója.

Hosszú évekig nehéz béklyó, szégyenli való stigma volt az alzheimeres, demens családtag. A betegek elszigetelődtek a világtól, a hozzátartozók, pedig egyedül maradtak a gondozás és a mindennapi kihívások lelki terheivel. 2014-ben pont ezért alakult meg, francia mintára, az Alzheimer Café Győrben, és hamar országos szervezetté vált.

– Fontos, hogy a hozzátartózók megoszthassák a gondolataikat és az érzéseiket egy ítélkezésmentes környezetben – mondta el dr. Menyhárt Miklós, aki néhány fiatal segítővel és Rimányi Zita újságíróval közösen indította el az Alzheimer Cafét. 

– Az Alzheimer nem csupán az érintett személy betegsége. A diagnózist minden esetben egy családi krízis is követi. Teljesen megváltozik az élete annak a családtagnak, akire az élet rárója az ápolást. Hiszen idővel az alzheimeres beteg olyan lesz mintha egy másik világban élne, a mindennapok szabályait és logikáját, például, hogy télen nem megyünk ki rövidnadrágban, nem érti és nem is lehet megmagyarázni neki. Az állapotromlás pedig laikus számára teljesen kiszámíthatatlan, egy ilyen helyzetben az ápolást végző személy hamarabb tönkre mehet, mint maga az érintett. Az Alzheimer Café során szakemberektől hallhatnak a betegségről, valamint hasonló helyzetben lévőkkel találkozhatnak, ami komoly segítség a lelki feldolgozásban.

Dr. Menyhárt Miklós azt is elmondta a győri demenciadolgozók országosan is példaértékűek Mosonmagyaróvár pedig demenciabarát város.

– Jelentős javulás tapasztalható az utóbbi években. A családtagok mernek segítséget kérni és a demencia társadalmi elfogadottsága is sokat javult. Az INDA program keretében például több a civil lakosságnak szóló könyv és képzés is elérhető. Ugyanakkor kiforrottabb rendszer kellene azok ellátására, akiket már nem tudnak otthon gondozni.

Dr. Menyhárt Miklós a megelőzéssel kapcsolatban elmondta, a közhiedelemmel ellentétében a memória gyakorlatok és az élethosszig tartó tanulás sajnos nem jelent védelmet az Alzheimerrel szemben. Az dohányzás, a magas vérnyomás és az egészségtelen életmód viszont növelik a kockázatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában