Jubileum

2021.12.12. 11:54

75 éve élmezőnyben a győri Hild

A Győri SZC Hild József Építőipari Technikum mindig a város jó hírű iskolájának számított. Fennállásának 75 éve alatt több mint nyolcezer diák szerzett itt érettségit vagy technikusi végzettséget. Az évfordulót a város 750 éves születésnapjával együtt ünnepli az iskola.

Dániel Viktória

Józsa Tamás igazgató köszöntötte a megjelenteket.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Vidáman zsibongó diáksereg töltötte meg a Richter Termet péntek délelőtt. A Hild-iskola most ünnepli alapításának 75. évfordulóját. Az ünnepség kezdetén Rózsavölgyi László, az oktatási, kulturális, sport- és turisztikai bizottság elnöke a polgármester nevében átadta a város ezüst emlékérmét Józsa Tamás igazgatónak. 
 

– Ahogy egy egyénnél, úgy egy közösségnél is nem az eltelt évek száma az, ami tiszteletre méltó, hanem az, amire ezt az időt felhasználta. Az elmúlt évtizedek alatt az iskola jelesre vizsgázott mind szakmai, mind társadalmi téren – mondta el köszöntőbeszédében Rózsavölgyi László. – Az alapítás óta eltelt időben közel 8 ezer fiatal szerzett érettségit vagy technikusi végzettséget az intézményben. 
 

– Hetvenöt év emberi emlékezettel is belátható idő, így iskolánk történetét nemcsak korabeli dokumentumokból ismerhetjük meg, hanem hajdani tanárok és diákok visszaemlékezéseiből is – mondta el Józsa Tamás igazgató, aki 1995-ben pályakezdő tanárként érkezett az intézménybe. 

 

Az eseményen, az iskolában érettségiző első osztály tanulójának rövid levelét is felolvasták, aki azt kívánta, a 150 éves évfordulón is legyen olyan diák, aki 75 éve járt az iskolába. 
 

A Hildben nagy hagyományai vannak a szakmai versenyeknek, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 1972 óta vezetett örökranglistáján az iskola áll az országos mezőny élén. 
 

– Öröm számunkra, hogy az itt tanítók közül sokan tekintik alma materüknek is az intézményt. Deme Ferenc 1961 és ’65 között volt az iskola tanulója, most pedig kereken ötven éve tanít nálunk – emelte ki az igazgató. 
 

Hartyándiné Frey Aranka, a Győri Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, ahogy egy épületegyüttes sem hozható létre gondos tervezés nélkül, úgy a diákok személyisége sem fejleszthető előre kidolgozott célok nélkül. Ez a Hild-iskola sikerének egyik alappillére. 
 

Díszvendégként az ünnepségen részt vett még Funtek Frigyes nemzetközileg elismert színész, rendező, szintén volt hildes tanuló, valamint az iskola két óraadó tanára, Kálmán Miklós egyetemi tanár és Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában