Toborzás

2021.11.23. 14:36

Önkéntes tűzoltó kerestetik Győrszentivánon

Ha megkérdezünk egy csapat gyereket, ki mi szeretne lenni, ha felnő, tűzoltó biztosan lesz köztük. Az évek során sok minden változik és a sok kis lánglovagpalántából csak kevés áll be hivatásosnak. Persze van rá lehetőség, hogy felnőttként újraéljük az álmot, a győrszentiváni önkéntes tűzoltók például épp bajtársakat keresnek.

Dániel Viktória

A Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesületben elkelne még néhány segítő kéz. A képen Kertai Melinda és Borbély Tamás. FOTÓ: H. G.

Fotó: Huszár Gábor

Az egyesület jelenleg is egytucatnyi tettre kész önkéntest tud a soraiban, de szeretnék bővíteni a létszámot, hogy több készenlétet tudjanak vállalni.

– Mindenki akkor vállalhat készenlétet, amikor ideje engedi, nincs kötelező kvóta vagy beosztás. Ha lesz négy tagunk, aki épp ráér, akkor bejelentkezünk, hogy szükség esetén riaszthatóak legyünk – magyarázta Kertai Melinda alelnök. – Fiatal egyesület vagyunk, 2019-ben alakultunk, egy nagyon családias kis csapat kezd kialakulni. Bárkit szívesen látunk, legyen édesapa, aki szeretne igazán menő lenni a gyerekei szemében, tűzrőlpattant hölgy, aki nem riad vissza a meleg helyzetektől, vagy önmagát kipróbálni vágyó fiatal.

A környező településekről érkezőket is várják a csapatba. A csatlakozás egyetlen feltétele a betöltött tizennyolc éves kor. Az önkéntesek ezután egy 40 órás – körülbelül öt hétvégét felölelő – képzésen vesznek részt, amit a katasztrófavédelem szervez. Itt tanulhatnak többek között égéselméletet, megismerkednek a védőfelszerelések használatával, szerelési gyakorlatot végeznek. A résztvevők gépkezelő végzettséget is szerezhetnek láncfűrészre, légzőkészülékre és feszítő-vágóra is.

A megyében folyamatosan nő az önkéntes tűzoltó-egyesületek száma, akik a hivatásosok munkáját segítik. A győrszent­ivániak tevékenységi területe közel 15 kilométeres, magába foglalva Gönyűt, Nagyszentjánost, Kisbajcsot, Nagybajcsot, Véneket és az ipari park környékét.

– A következő lépcsőfok a közreműködő kategória. Ekkor sem rohanunk be égő épületbe. Elsődleges feladatunk a helyszínek felderítése és biztosítása, majd a kiérkező hivatásosok munkájának támogatása. A csapatot hivatásos tűzoltók is segítik, akik tűzoltásvezetőként kiosztják a feladatokat és felügyelik az önkéntesek munkáját. A bevetésekre hétvégi gyakorlatokkal készülünk, amihez gyakran a családtagok is csatlakoznak. Így mire végzünk, meleg ebéd vár minket.

Aki kacérkodik a gondolattal, hogy kipróbálná magát önkéntesként, november 27-én a különleges toborzó napon (Kossuth Lajos Művelődési Ház mögötti sátor, 14 órától) még többet megtudhat az egyesület munkájáról. Lesz főzőverseny és interaktív bemutatók. A résztvevők megtanulhatják, hogyan kell porral oltóval megfékezni a tüzet, a gyerekek különböző tűzoltós játékokat próbálhatnak ki. De lesz bűvészműsor, izgalmas tüzes kísérletek, és fellép a Falcon Project zenekar is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában