Magyar Falu Program

2021.10.29. 13:47

Nyolc kisbolt nyithat meg Győr-Moson-Sopron megyében

Van, ahol az átmenő forgalom, másutt a csend a lehetőség.

Cs. Kovács Attila

Répás Krisztián és Répás-Szigetvölgyi Evelin bizakodnak, hogy boltjaikba szívesen járnak majd a vásárlók. A potyondi üzletet felújítják és közösségi teret is kialakítanak benne.

Győr-Moson-Sopron megyében nyolc kisközségben nyílhat meg újra az évekkel korábban bezárt kisbolt. A Magyar Falu Program komoly támogatásokkal nyújt lehetőséget a vállalkozóknak, akik az üzlet mellett egyfajta közösségi helyet is kialakíthatnak.

– Az országban 121 olyan településen nyílik bolt a közeljövőben, amelyeken ez a szolgáltatás eddig hiányzott – tudatta Gyopáros Alpár kormánybiztos. A Magyar Falu Programért felelős politikus hozzátette: 5,6 milliárd forint támogatás szolgálja ezt a célt.

Gyopáros Alpár kormánybiztos azt mondta: a pályázók ingatlanvásárlásra, ingatlan felújítására, eszközbeszerzésre, illetve munkabér-támogatásra nyújthatták be igényeiket. Szavaiból az is kiderül: a pályázók többsége, 90 százaléka az üzletek működtetésén túl „többletfunkciókat” is biztosít a helybelieknek. Ilyen például a közösségi terek kialakítása vagy a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazása. Győr-Moson-Sopron megyében nyolc kisközségben vásárolhatnak majd ismét. Potyondon és Maglócán Répás Krisztián és felesége, Répás-Szigetvölgyi Evelin kaptak lehetőséget. A vállalkozók a Kisalföldnek elmondták: Potyondon a régi bolt épületét újítják fel, Maglócán viszont egy teljesen új üzletet építenek. Ők egyébként több településen is működtetnek már vendéglátó egységeket.

Molnár Vilmos, Potyond polgármestere ígérte: a falu boltját újranyitó vállalkozókat, amivel csak tudják, segítik. Fotók: Cs. K. A.

– Mindkét kisközségben nyitott emberekkel és faluvezetőkkel találkoztunk, akikkel jól együtt lehet majd működni. Ez a tény mindenképpen befolyásolta a döntésünket. Ráadásul mindkét faluban komoly lehetőségeket látunk. Potyondon például nagy az átmenő forgalom, így az átutazókat szeretnénk majd megállítani. A környezetében több kisközség is van, amelyekből szintén szeretnénk átcsalogatni a vásárlókat. Az ottani épületet teljesen felújítjuk. Maglócán építkezünk majd, a falu központjában néztük ki a telket. Ez a község elszigeteltebb, de éppen ezért van szükség a helyi boltra. Nyáron nagyon sokan kerékpároznak át a településen, a lélekszám emelkedik, és nemsokára egy komoly cég kezdi meg működését. Bízunk tehát a fejlődésben mi is – beszélt elképzeléseikről Répás-Szigetvölgyi Evelin. Hozzátette: mindkét helyszínen közösségi tér kialakítását is tervezik, illetve boltjaikban mindent megtalálnak majd a vásárlók, amire egy falusi üzletben szükség lehet: a felvágottaktól a háztartási szerekig, illetve recept nélküli gyógyszereket is tartanak a polcokon.

Répás Krisztián és Répás-Szigetvölgyi Evelin bizakodnak, hogy boltjaikba szívesen járnak majd a vásárlók. A potyondi üzletet felújítják és közösségi teret is kialakítanak benne.

Molnár Vilmos, Potyond polgármestere szerint a helyiek nagyon bíznak a bolt újranyitásában. „Kíváncsian várjuk, hogy a vállalkozók milyen elképzelésekkel fognak a munkához. Azt ígérhetem, hogy az önkormányzat mindenben támogatja őket, hiszen nekünk is érdekünk, hogy ők sikeresek legyenek” – jegyezte meg a községvezető.

Dunaremetén szintén lesz bolt, a helyiek csaknem húsz éve kénytelenek nélkülözni a szolgáltatást. Matovics Géza polgármester érdeklődésünkre elmondta: értesült róla, hogy a dunaremetei kisbolt újranyitásához is komoly támogatást kapott egy cég. „Részleteket egyelőre nem tudok, mivel az önkormányzatot eddig nem keresték meg a nyertesek. Várom, hogy mielőbb elmondják az elképzeléseiket” – tette hozzá.

Nyertes falvak

A megyében nyolc településen nyílhatnak újra az üzletek. Dunaremetén, Rábasebesen, Maglócán, Potyondon, Vásárosfaluban, Röjtökmuzsajon, Hidegségen és Csáfordjánosfán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában