nap mint nap küzdenek a betegek életéért

2021.06.03. 07:07

Rohammentővel gazdagodott a győri mentőállomás

Új rohammentőt kapott a győri mentőállomás annak a programnak a keretében, amelyben az elmúlt években több mint kétszáz mentőautót cseréltek újra. Szó esett az új mentőállomásról is.

Barki Andrea

Hatoss Martin mentőápoló,

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A kormányzat 2010-től kiemelten kezeli a mentők fejlesztését. Ezt bizonyítja, hogy mintegy ezer új mentőautót helyeztek forgalomba. Az elmúlt 2–3 évben közel 10 milliárd forint értékben vásároltak kétszáz mentőautót, amelyből az egyik rohamkocsi a győri központban szolgál tegnap óta.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, akinek édesapja 40 évig dolgozott a mentőszolgálatnál, az új autó átadásán először köszönetet mondott a mentőszolgálat minden munkatársának azért a hősies helytállásért, amit az előző egy évben tanúsítottak a pandémia idején.

– Ha a fejlesztésekről beszélünk, el kell mondani azt is, hogy a Modern Városok Program Győrben tizennyolc fejlesztési elemet tartalmaz, amelyek közül az egyik az új mentőállomás felépítése. Jogos az a kérés, hogy az új mentőállomás a kórház közelében épüljön meg. A terveztetés, engedélyeztetés lezárult, reményeink szerint nagyon rövid időn belül kiírják a közbeszerzési eljárást az új mentőállomás épületére. Abban bízom, hogy még ebben az esztendőben le tudjuk tenni az új mentőállomás alapkövét – jelentette be Simon Róbert Balázs.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy nagy öröm az új mentőautó, de önmagában semmit sem érne, ha a felkészült bajtársai nem lennének a helyszínen és nem küzdenének nap mint nap a betegek életéért.

– Nagy büszkeség a helytállásuk, köszönet illeti őket. Hálás vagyok, hogy itt lehetek és ezt az eszközt átadhatjuk nekik, ami tényleg csak egy eszköz a betegek egészségének megőrzése érdekében. Úgy látom, hogy most már kézzelfogható távolságba került az új mentőállomás építése – szögezte le a főigazgató.

Kérdésünkre dr. Csató Gábor elmondta, hogy a mentőszolgálat munkatársai tavaly az 1,2 millió napi mentés mellett a pandémia miatt 1,2 millió mintavételt végeztek vagy koordináltak, emellett látták el a Coviddal kapcsolatos egyéb feladataikat is. Mintegy kétszázezer fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött beteget vittek kórházba, csak a Covid miatt négymillió kilométert tettek meg az autóik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában