A lovagkirály emlékezete

2021.05.31. 13:17

Középkori lakomával és felvonulással ünnepeljük Szent Lászlót idén nyáron Győrben – fotók

Győr történelmi fesztiválja visszatér a járvány után; június 26-án és 27-én tartják a Szent László napokat. Mutatjuk az újdonságokat!

kisalfold.hu

2021.05.31. A Szent László Napok program sajtótájékoztatója. Dr. Dézsi Csaba András, polgármester Tóth Szilárd, meghívott vendég Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

A rendezvény fő helyszíne most is a győri városmag és az Aranypart lesz, ahol korhű, jelmezes vacsorán is részt vehetnek a jegyet váltók.

Fesztiválok, új szabályokkal

Interaktív játékokkal, felvonulással és műsorral is várják az érdeklődőket az idei Szent-László napokon. A lovagkirályra emlékező középkori forgatag évek óta hagyomány Győrben. A részvételi szabályok azonban változnak a járvány miatt. A fesztivál helyszínén elkerített részt alakítanak ki, amelyre csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be, ám az Aranypartot övező közterületekről bárki nézheti a műsort.

– Végre eljött az idő, hogy nem kell otthon ülnünk – közölte Hajtó Péter, a Győr Projekt Kft. ügyvezetője. – Éljünk a lehetőséggel, s ne maradjunk a négy fal között. Mozduljunk ki, szórakozzunk!

A Győr750 események projektkoordinátora, Herkely Ákos hozzátette: szerencsére olyan rendezvényeket is bejelenthetünk, ahol személyesen találkozhatunk az emberekkel. Hosszú idő telt el tavaly március 13-a óta, a vírus visszaszorította a rendezvényeket, ám most már lassan, de biztosan visszatérhetünk a régi életünkhöz. Így mi is számos programmal készülünk, ezek egyik kiemelt része a Szent László napok.

Újdonságok és emlékezés

Tóth Szilárd, a Győri Lovas Színház vezetője elmondta: a jól ismert fesztiváli hangulat mellett több új műsorelemmel készülnek. Többek közt kétszáz fős lovagi lakomát tartanak, ahol korhű öltözetben kóstolhatják a késő középkori fogásokat a jegytulajdonosok.

– Szent László fontos szerepet játszik városunk történelmében, a hermája győri ereklye, a példája napjainkban is követendő. A hűség, a hazaszeretet és a bátorság királya volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában