Különleges séta

2021.04.29. 11:58

Vakvezető kutyák világnapja Győrben – „A kutya adta vissza elveszett szabadságomat” – videó

Immár huszonhét éve április 27-e a vakvezető kutyák világnapja. Ennek apropóján különleges sétával mutatták be, hogy a vakok és gyengénlátók számára mekkora segítség, ha velük tart egy vakvezető kutya.

Dániel Viktória

binary comment

A Bem térről a Széchenyi térre sétált át négy látássérült hölgy és a Patronus Lions Club néhány tagja, hogy felhívja a figyelmet a vakvezető kutyák munkájának fontosságára. Borsodi Erzsébet Gesztenye nevű vakvezető kutyájával érkezett.

– Gesztenye a harmadik kutyám, emlékszem, amikor először kaptam társul egy vakvezető kutyát, úgy éreztem, visszakaptam a szabadságomat. Kutyával bárhova eljutok, legyen szó munkáról vagy szórakozásról.

És tényleg, az összeszokott duó olyan könnyedén és gyorsan közlekedik, hogy alig győztük velük tartani a tempót. Gesztenye néhány perce még bolondozva szaladgált és tobozt rágcsált a többi kutyával, de amint felkerült rá a hám, feltétlen figyelemmel követte gazdája minden rezdülését. Figyel az akadályokra, jelzi, ha úttesthez érnek.

– A kutyaiskolák mindig nagyon figyelnek, hogy az adott személy életstílusához alkalmas kutyát válasszanak. Nekem általában 3 hónapig tart, míg egy-egy új kutyussal összecsiszolódunk, kiismerjük egymás jelzéseit, szokásait. A vakvezető kutyák általában 8–10 éves korukig dolgoznak, ezt követően vagy a gazdájukkal maradnak, mint házi kedvenc, vagy örökbe fogadó családhoz kerülnek.

 

Borsodi Erzsébet számos helyen tart érzékenyítő órákat, gyerekektől egészen a felnőttekig. Elmondta, néhány esetben még akad nehézség, hogy valahova nem akarják beengedni a kutyát, de szerencsére ez nem nagyon jellemző. Azzal kapcsolatban is pozitívak a tapasztalatai, hogy egyre többen tudják, hogy a hámot viselő vakvezető kutya épp dolgozik, tehát nem lehet simogatni, babusgatni.

A Patronus Lions Club már évek óta segíti a látássérülteket.

– Egy kutya kiképzése rendkívül nagy szakértelmet igényel, körülbelül 3 és fél millió forintos költség, mire egy kutya mindent megtanul, amit kell. Ennek a nagy részét a civil szervezetek az adó 1 százalékokból tudják csak kigazdálkodni – mondta el Harmann József, a klub elnöke.

– Covid alatt elindítottuk a Patronus „törődés” programot is, ahol önkénteseink látássérülteknek, illetve magányos időseknek segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában