Típustervek készültek

2021.04.20. 20:48

Csak élhető, közlekedésre is alkalmas lakóterületek épülnek ezután Győrben – videó

Gondolnak a csapadékvíz elvezetésére és a gyalogosok közlekedésére is.

munkatársunktól

2021.04.20. Sajtótájékoztató útfejlesztésekről, Győr városháza, Sió utca, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Tiszta helyzetet teremtett az önkormányzat abban, hogy az újonnan épített lakóterületeken milyen közforgalmi utakat kell kialakítani. Típustervek készültek, amelyek tartalmazzák, hogy az ingatlanfejlesztőknek milyen technikai követelményeket kell teljesíteniük a közterületek kialakítása során. Minden esetben meg kell oldani a csapadékvíz zárt elvezetését, a közvilágítást, a minimum másfél méteres járdát és a parkolást is az autóút mellett.

Az elkészült utcatervek kötelezőek lesznek az építtetőkre nézve. Ez megkönnyíti a tervezők helyzetét, mert pontosan meghatározza, hogy mekkora és milyen közforgalmi területeket kell majd kialakítani. Lapunk kérdésére Dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta, hogy a szabályozás visszamenőleg is érvényes, hiszen ahol változtatási tilalmat rendeltek el, ott már az utcák kialakítását is a most bemutatott terveknek megfelelően kell elvégezni.

A változtatási tilalmat azért rendelték el, mert az ott beadott tervek nem feleltek meg az élhető város kritériumának. Számos olyan terv volt folyamatban, aminek megvalósítása ezzel a módszerrel megállítható volt. A polgármester hozzátette: a típustervek használata minden folyamatban lévő beruházásra vonatkozik.

Fotó: Csapó Balázs

Prédl Antal, az Útkezelő Szervezet vezetője elmondta, hogy a városnak van egy szabályozási terve, amely a beépítéseknél meghatároz egy beépítési szélességet, ami telekhatártól telekhatárig tart. Ezek között többféle lehetőség van, a beépítési intenzitásától függően. Ehhez tervezték meg a típusterveket. Prédl Antal részletesen bemutatta a 12, 14, 16, 18 méter szélességű utca-keresztmetszeteket, amelyekből többféle variációt is készítettek.

Az aktuális szabályozási tervhez kapcsolódó beépítési igényeket a városépítési osztály főépítészi csoportjánál kell benyújtani, így gyakorlatilag a főépítész fogja kiajánlani a befektetőknek a szóba jöhető típusterveket. Minden esetben közterület kialakítási terv is készül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában