közlekedés

2021.04.14. 10:27

Átkelne a 83-ason Győrben a Tescónál? Nyomja meg a gombot!

Járműérzékelő detektorokat és gyalogos átkelőhelyi nyomógombokat telepítettek Győrben a Tesco áruházi csomópontba.

kisalfold.hu

Fotós: CSAPO BALAZS

A kisalfold.hu már korábban beszámolt arról, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei járműérzékelő detektorokat és gyalogos átkelőhelyi nyomógombokat telepítettek Győrben a 83-as főúton a gördülékenyebb gépjármű forgalom biztosítása érdekében. A közútkezelő tapasztalatai szerint sokan még mindig nem használják a gyorsabb és biztonságosabb átkelést lehetővé tevő gombokat.

A TESCO áruházi csomópontban telepített érzékelőknek köszönhetően nőtt a főúti egyenes irány szabad jelzésének hossza. Ezzel párhuzamosan a balra kanyarodó irány és a mellékirány, továbbá a főutat keresztező gyalogos átkelőhely kizárólag detektoron, illetve nyomógombon történő bejelentkezés esetén kap szabad jelzést. A Baráti úti csomópontban a Győrújbarát felőli jobbra kanyarodó irány szabad jelzésének hosszát növeli a fejlesztés, a gyalogosoknak átkelési szándékukat itt is jelezniük kell a kihelyezett nyomógombokon.

Fontos tehát, hogy

az érintett átkelőhelyeknél mostantól csak és kizárólag abban az esetben vált át zöldre a lámpa a gyalogosok számára, ha átkelési szándékukat a nyomógomb használatával jelzik. Ha ezt nem teszik meg, nem ad zöld jelzést a gyalogosoknak a rendszer.

A szakemberek tapasztalatai szerint sajnos sokan nem használják a nyomógombot, és így egy idő után szabálytalanul a piros jelzésen kelnek át a csomópontokban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri a gyalogosokat, hogy minden esetben használják a nekik kihelyezett nyomógombokat a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában