Élethű gyakorlat

2021.02.01. 15:12

Szimulált bevetés – Romok alá szorult sérültet mentettek a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók

Bontás alatt álló épületből mentettek ki egy sérültet a napokban a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók az Óvártej Zrt.-nél. Az ellenőrzött gyakorlat sikerrel zárult.

Mészely Réka

Három héten keresztül gyakorlatoznak a mosonmagyaróvári lánglovagok a sajtüzem területén.

Fotó: Kerekes István

A mosonmagyaróvári és lébényi hivatásos tűzoltók három héten keresztül gyakorlatoznak a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség szomszédságában, az Óvártej Zrt. használaton kívüli épületében.

– Év végén jött az ötlet, hogy érdekes lehet a tűzoltók számára az egykori lőporgyár hőközponti épülete. Eljöttek, megnézték és most fogadjuk őket – tudatta Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. Igazgatója.A gyakorlaton is fontos a legmegfelelőbb taktika megválasztása, a gyorsaság. Fotó: Kerekes István

– Az ötlet úgy született, hogy jó kapcsolatokat ápolunk a helyi önkormányzat mellett a hatóságokkal, így a közelünkben tevékenykedő katasztrófavédelemmel. Három héten keresztül fogadjuk őket – tudatta Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. igazgatója.

Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. igazgatója a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjével, Horváth Gábor tűzoltó alezredessel.
Fotó: Kerekes István

Gyakorlat Használaton kívüli épületben

Szerdánként gyakorlatoznak a mosonmagyaróvári szolgálati csoportok ezen a helyszínen. Mint megtudtuk, egy ilyen csoport tizenhárom tagú, kilenc mosonmagyaróvári és négy lébényi tűzoltó alkotja. Közülük tizenketten ültek autóba és indultak el, mintha valóban egy valós bevetésre készülnének.

A kiképzési terv részeként évente ellenőrzött és több begyakorló gyakorlaton kell számot adniuk felkészültségükről a vonuló egységeknek. Újdonság, hogy használaton kívüli épületekben is gyakorlatoznak, ahol például meg kell vizsgálniuk, hogy miként változott eredeti rendeltetéséhez képest az ingatlan. Erre kiváló terepet nyújt az egykori lőporgyár hőközpontja, ahol a második világháború után konzervgyár nyílt és működött 2000-ig. 2002-ben költözött a területre a sajtüzem, de ez az építmény azóta is üresen állt.

A szimulált gyakorlatokon fontos a legmegfelelőbb taktika megválasztása és a gyorsaság.
Fotó: Kerekes István

Tapasztalatokat szerezhetnek

Garai Péter műszaki vezető beavatta a tűzoltókat a tudnivalókba, például, hogy a labirintusszerű, kis fülkékből álló, romos, használaton kívüli épületben csak részben van világítás. Ezt követően a lánglovagok maguk is felmérték a terepet, majd a begyakorló gyakorlat kezdődhetett. A katasztrófavédőknek egy bontás alatt álló épületből a romok alá került sérült embert (a valóságban egy fabábut) kellett megmenteniük.

A szimulált bevetés nagyjából ugyanannyi ideig tartott, mint egy éles akció, ilyenkor fontos a legmegfelelőbb taktika megválasztása, a gyorsaság. Az ilyen feladatok célja, hogy tapasztalatokat szerezzenek a tűzoltók és a felmerülő kérdések megbeszélésével még hatékonyabb munkát tudjanak végezni a jövőben. Az év végi vizsgájuk keretében is számot adnak majd az itt szerzett tudásból.

A helyismeret során felmérték a terepet az egykori lőporgyári épületben a tűzoltók.
Fotó: Kerekes István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában