Gyorstesztelés csak időponttal

2020.11.12. 07:28

Két mentőautóban végzik a koronavírus szűrést Mosonmagyaróváron

Két mentőautóban végzik a vizsgálatokat gyorstesztek segítségével Mosonmagyar­óváron a Mosonyi Mihály utca 37. szám alatti épület mellett. Zolnai Szabolcs vezető tisztségviselő szerint tömeg nem alakulhat ki, mert időpontra hívják a jelentkezőket, és az orvosi rendelőkbe érkezőktől is kellő távolságot lehet tartani.

Mészely Réka

Redeczki Gábor kollégáival érkezett a tesztelésre, az õ eredménye pozitív lett.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Kerekes István

„Kedd reggel a városközpontban. Tesztelőautókban szkafanderes emberek várják második napja a fertőzésgyanús embereket tesztelésre a panelok aljában. A sor egész nap folyamatos. Úgy tűnik, csak jönnek, várnak, tesztelik őket és mennek. Mellettük az egyéb betegségben szenvedők várják az autók előtt a nyugdíjasház aljában lévő rendelőbe való bebocsátást.

Ezt így kell?

Fiatalok, idősebbek, babakocsisok. A csoportokat a házhoz hazatérő nyugdíjasok, kisgyereküket levegőztető anyukák, kutyát sétáltató, munkába igyekvő helyi lakók kerülgetik. Az amúgy is telített parkolók mellett a járdán, útszélen, ki hol talál éppen helyet, oda áll autójával. Csak halkan kérdezem, mert nem értek hozzá. Ezt így kell? Itt kell? Nincs valami nagyobb, kietlenebb, jobban megközelíthető hely, ahol a helyi nyugdíjasotthon és a környező tömbházak lakói nincsenek veszélyeztetve? Azt mondják, ez nem egy sima nátha. Természetesen nagy tisztelet a tesztelőknek és a rendelőben dolgozóknak” – jelent meg a „Mosonmagyar­óváron hallottam” közösségi oldalon egy mosonmagyaróvári lakó bejegyzése.

Hétfő óta tesztelnek

A témában megkerestük Zolnai Szabolcsot, a tesztelést végző Oxy-Mov Bt. vezető tisztségviselőjét. – Hétfőn indítottuk el a tesztelést ezen a helyszínen, ahová önkéntesen lehet jelentkezni. A gyorsteszt ára 14 ezer forint, negyedóra múlva tudunk eredményt mondani. Egészen jövő keddig minden időpont elkelt. Naponta délután 5 óráig, tízpercenként várjuk a pácienseket – hangsúlyozta Zolnai Szabolcs, aki szerint mivel időpontra érkeznek a tesztelt személyek, nem alakulhat ki nagyobb tömeg. Ezt egyébként magunk is tapasztaltuk tegnap, várakozni a teszt eredményére kellett, de az is hamar érkezett.

Kanavosz Vaszilisz, Bertalan Zsolt és Student Tamás már túl volt a tesztelésen látogatásunkkor, az eredményre vártak.
Fotó: Kerekes István / Kisalföld

 

A szakember az első két nap kapcsán elmondta: naponta 60–70 személyt tudnak tesztelni, az első napon ebből 8 eredmény lett pozitív. Sok dolgozót csak úgy engednek vissza munkahelyére, ha negatív eredménnyel rendelkezik, de sokan maguk is kíváncsiak, hogy fertőzöttek-e.

– A koronavírus jelenlétét már olyan esetekben is igazolta a teszt, amikor az illető tünetmentes volt. A tesztelés után viszont jelentkeztek a tünetek. Minden pozitív esetet jelzünk az ÁNTSZ felé – fűzte hozzá Zolnai Szabolcs.

Rendelőnként két beteg

A Mosonyi Mihály utca 37. szám alatti épületben három orvosi rendelő is működik, és itt található a városi orvosi ügyelet is. Dr. Babos Zsófia háziorvos érdeklődésünkre elmondta, hogy a váróteremben rendelőnként két beteg tartózkodhat, a többi páciensnek kint kell várakoznia.

– A betegek mintegy fele időpontra érkezik, nekik nem kell sokat várakozniuk. Kérjük, hogy légúti tünetekkel, lázasan ne jöjjenek a rendelésre, előtte mindenképpen egyeztessünk, és igyekezzenek időpontot kérni – hívta fel a figyelmet a doktornő, kiemelve, hogy az épület előtt várakozók is mindenképp viseljenek maszkot és tartsák a kétméteres távolságot. A fiatal háziorvos megjegyezte: naponta mintegy hatvan beteget lát el, többen telefonálnak. Jelenleg 44 betege igazoltan fertőzött, 28-nak várják az eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában