a Gondviselés irányította

2020.11.20. 14:40

Elhunyt a csornai premontrei apátság nyugalmazott apátja

Elhunyt dr. Horváth Lóránt Ödön csornai premontrei emeritus apát. Rendtársai körében halt meg csendesen, szerdán este. Egy tevékeny és szolgálatteljes életút ért véget Ödön apát távozásával.

Cs. Kovács Attila

Dr. Horváth Lóránt Ödön csornai premontrei apát életének 92. évében hunyt el.

Nagy veszteség érte szerdán este a premontrei rendet és nagy a vesztesége Csornának is. Életének 92. évében elhunyt dr. Horváth Lóránt Ödön, a rend nyugalmazott apátja. Tevékeny, szorgalmas és alkotó életút után távozott, és maradandó mindaz, amit létrehozott. Ödön apát 1929-ben született Szombathelyen. A premontrei gimnáziumban érettségizett, a rendbe 1948-ban lépett be. Novíciusidejét Csornán töltötte, 1952-ben szentelték pappá.

II. János Pál pápával Szombathelyen találkozott dr. Horváth Lóránt Ödön.

Több településen szolgált

„Sohasem volt számomra kérdés a hivatás kegyelme. Pap, szerzetes és magyar–francia szakos tanár akartam lenni. A premontrei rend mindezt kínálta, a kor erre ráerősített. 1945 után hatalmas vallási fellendülést éltünk meg, a háborút túlélő emberek Isten felé fordultak, hitték, hogy a gondviselő Isten mentette meg őket” – nyilatkozta korábban.

Amikor 1950-ben a rendeket feloszlatták, Csornáról Szombathelyre került, és ott, később Budapesten folytatta tanulmányait. Több településen szolgált káplánként, majd a győri Szemináriumban erkölcsteológiát oktatott. A rend újraindulása Csornán érte, ahol 1990-ben prépost-prelátussá, apáttá választották társai.

„Valóságos csoda, hogy visszatérhettem ide. A történelem ura maga az Isten, a gondviselő, aki az embert megtartja önmaga és a kijelölt cél számára. Az én útjaimat a Gondviselés irányította” – mondta a Kisalföldnek egy interjúban.

A rend 1990-es újra indításának tevékeny részese volt dr. Horváth Lóránt Ödön.

Embert próbáló feladatot kapott

Apáti jelmondata így hangzik: „Íme, élünk!” Komoly és embert próbáló feladatot kapott a Gondviselőtől Ödön apát. Vissza kellett szereznie és rendbe tennie egykor ingatlanjaikat. Elindítani a szombathelyi gimnáziumot és szerveznie a premontrei közösség életét. Nagy munkát végzett a rend településein, a többi mellett úgy Csornán, mint Szombathelyen. Számos kitüntetéssel ismerték el tevékenységét, megkapta például a Csorna díszpolgára címet is. 2009-ben vonult nyugalomba. Dr. Horváth Lóránt Ödön az elmúlt években a csornai rendházban élt, körülvéve társai és hívei szeretetével.

Ödön apát (középen) élete nem csak rendtársai, hanem hívei előtt is példa.

Csendesen teltek az utolsó évek

Fazakas Zoltán Márton apát kérésünkre úgy jellemezte elődjét, hogy Ödön apát volt a rend újraindítója az 1990-es évek elején. – 2018-ban baleset érte és utána már nagyon visszavonultan élt. Mozgásában ugyan korlátozott volt, de mindenre figyelt, törődött velünk – jegyezte meg Márton apát.

Dr. Horváth Lóránt Ödön csornai premontrei apát életének 92. évében hunyt el.

Végső búcsú

Dr. Horváth Lóránt Ödön temetése november 28-án, szombaton lesz. Végakarata szerint a Szent Antal-­temető premontrei parcellájában helyezik majd örök nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában