Angyalbőrben

2020.11.17. 06:03

Angyalbőrben önkéntes tartalékosként Győr-Moson-Sopron megyében – már életet is mentett az egyik résztvevő

A Kisalföld munkatársai jelen voltak az Ébredő Erő harcászati foglalkozáson a héten. A honvédség bakonyi bázisán tartott kiképzésen Győr-Moson-Sopron megyei önkéntes tartalékosok is számot adtak tudásukról. Két nappal az újdörögdi kiképzés után látogattunk a Bercsényi ligetben található győri központjukba.

Szeghalmi Balázs

20201111 Újdörögd Harcászati bemutatóval egybekötött, komplex harcászati foglalkozást rendezett az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán A képen: Biztosítás - gépjármű fedezék mögül Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Jobb kollektíva, mint a munkahelyen

Egykoron itt működött a Béri Balogh Ádám katonai iskola és kollégium, napjainkban honvédszálló. Akik kipróbálnák magukat önkéntes tartalékosként, a kiképzés jelentős részét itt teljesítik. S hogy mire számíthatnak? Erről faggattuk dr. Horváth Zoltán alezredest, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ezredparancsnok- helyettesét és Kovács Balázs alezredest, a székesfehérvári ezred alá tartozó győri 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj parancsnokát.

Dr. Horváth Zoltán alezredes (balra) és Kovács Balázs alezredes a győri Bercsényi ligeti bázison.

 

Fertőtlenítettek, most a határt őrzik

„A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program közel négy évvel ezelőtti indulásakor dőlt el, hogy önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is erősíthetik a magyar katonaságot. Ahogy várható volt, azok a hazaszerető állampolgárok, akiknek fontos a honvédelem, közösségi embernek vallják magukat, rövid időn belül látták a lehetőséget a katonaélet ezen formájában. Jelenleg százharminc szerződött önkéntes területvédelmi tartalékos hajtja végre az alapkiképzés különböző moduljait, melynek teljesítése közel egy évet vesz igénybe.

A mi szemszögünkből azt mondhatom, hogy az önkéntes tartalékosaink többször bizonyították már, hogy lehet rájuk számítani. A koronavírus tavaszi első hullámában a szociális otthonokat fertőtlenítették, jelenleg a déli országrész és szűkebb pátriánk határának védelméből veszik ki a részüket. A jelentkezők jelentős többsége elvégzi az alapkiképzést. A visszajelzések szerint ez élményt ad, örömmel teljesítik a feladatokat. Többüktől hallottam, hogy barátokra lelnek itt, sokkal jobb a kollektíva a katonaságnál, mint a munkahelyükön” – kezdte dr. Horváth Zoltán alezredes.

Győr-Moson-Sopron megyében hét járás van. A cél az, hogy mindegyik járásban egy századot töltsenek fel önkéntes tartalékosokkal. Szabad hely tehát még bőven akad. Aki kedvet kap, attól nem kell tartania, hogy létszámlimit miatt „kerül” parkolópályára.

Katonai járművek arzenálja is felvonult a bakonyi harcászati bemutatón.

Életmentő önkéntes tartalékos

„Első lépésben a büntetlen előéletű, nyolc általánost elvégző jelentkezőknek háziorvosi igazolással kell bizonyítaniuk, hogy egészségesek. Majd pszichológiai szűrésen vesznek részt, hisz az alapkiképzés során megtanulják a gépkarabély kezelését is. A kiképzés elméleti és gyakorlati elemekből áll. A résztvevők olyan tudásra tesznek szert, melyek a mindennapi életben bármikor jól jöhetnek.

A tereptan során megtanulják a térképet olvasni, jó fizikai állapotot, kondíciót szereznek, a közelharc alapjait szintén elsajátítják. Büszkén mondhatom, hogy önkéntes tartalékos katona már életet is mentett. Buszon lett rosszul az egyik utas, mire a fiatalember mert egyedül segíteni a bajbajutottnak. Az újraélesztésre is komoly hangsúlyt fektetünk a foglalkozásokon” – vette át a szót Kovács Balázs. Az alezredestől megtudtuk: ha valakinek nem tetszik a katonaélet, nem erre számított, bármikor abbahagyhatja a kiképzést. A tapasztalatok szerint kevesen vannak, akik így döntenek.

Az önkéntes tartalékosok többsége család, munka, fiatalok esetében egyetem vagy főiskola mellett „vállalja” az angyalbőrt. Győrben úgy szervezik a kiképzéseket, hogy minél nagyobb „mozgásteret” biztosítanak a résztvevőknek. Péntekenként és szombatonként történnek a foglalkozások. Az önkéntes tartalékosokat 60 nappal a kiképzés előtt telefonon értesítik, hogy tisztában legyenek vele, mikor számítanak rájuk a Bercsényi ligetben. Ha adott időpont „foglalt”, akkor is mondhatja mindenki azt, hogy pár hónappal később pótolja a kimaradt modult.

Az újdörögdi kiképzésen a bajbajutottak segítségnyújtását is gyakorolták az önkéntes tartalékosok.

„Mankó” a járvány idején

Akárcsak a hivatásos állomány, az önkéntes tartalékosok sem ingyen „dolgoznak”. Fizetést kapnak a részvételért, a szolgálatteljesítésért. A rendelkezésre állásért a mindenkori minimálbér 100 százalékát utalják az önkéntes tartalékosoknak évente egyszer. Ez jelenleg bruttó 161 ezer forint.

A járvány miatti nehéz gazdasági helyzetben most különösen stabil „mankót” biztosít a honvédelem az önkéntes tartalékosoknak. A tavaszi első hullám során az összes megyei önkéntes tartalékost megkérdezték arról, hogy a munkahelyüket meg tudták-e őrizni, szükségük van-e gyakoribb szolgálatbeosztásra. Oda-vissza működik a segítő kéz.

Az önkéntes tartalékos alapkiképzés során a katonák megtanulják a gépkarabély használatát is. Fotók: Csapó Balázs

Az egyenjogúság útján: az önkéntes tartalékosok egyharmada nő megyénkben

Nagyon helyesen napjainkban a katonaság is az egyenjogúság útján jár. A Magyar Honvédségnek van női tábornoka, a gyengébbik nem képviselői közül többen szolgálnak ezredesként. Győr-Moson-Sopron megyében a tartalékosok közé szép számmal jelentkeznek hölgyek. A jelenlegi 130 fős megyei állomány körülbelül egyharmadát adják nők. Az egyetemet és főiskolát végzettek aránya jelenleg az állomány egyötöde. Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek az önkéntes tartalékosok, annál több juttatásra számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában