Angyalbőrben

2020.11.11. 18:11

Ébredő Erő a Bakonyban – Megyei önkéntes tartalékos katonák is „harcoltak” az erdei kiképzésen – videós riport, fotók

A járvány miatt a tervezettnél jóval kisebb létszámban, néhány tucatnyi katona részvételével tartottak izgalmas, közel egy órás kiképzést az újdörögdi katonai bázison szerdán. A foglalkozáson három dunántúli megye – Győr-Moson Sopron, Vas, és Veszprém megye – hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állománya is számot adott tudásáról.

Szeghalmi Balázs

2020.11.11. Komplex harcászati foglalkozást rendez az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán, Újdörögd, harcászati bemutató, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

„Lázadók” kezdték a tűzharcot

Félúton a Somló és balatoni tanúhegyek között, a Magyar Honvédség bakonyi bázisára katonai konvoj érkezik. Az erdő mélyén a katonák ivóvizet szállítanak bajba jutott vidéken élő civileknek. Első blikkre könnyűnek tűnik a küldetés; szerencsére hazánkban megszoktuk, hogy békében élünk.

A szemünk előtt játszódó jelenet villámgyorsan vesz fordulatot: egy személy összetűzésbe kerül a katonákkal, a katonák vízosztás helyett az erőszakoskodó megfékezésére koncentrálnak. Miután ez sikerül, a civilek megkapják a vizespalackokat, a konvoj visszaindul a bázisra. Alig pár száz méter után azonban lövések záporoznak a gépjárművekre, az újabb „lázadók” továbbmerészkednek és célba veszik a katonákat.

Önkéntes tartalékosok is részt vettek

Persze, nem éleslőszereket vetettek be a tűzpárbajban, mint ahogy a forgatókönyvet sem az élet, hanem a kiképzés írta. November 9. és 12. között rendezte a székesfehérvári székhelyű MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred az Ébredő Erő nevű komplex harcászati foglalkozást. A helyszínt a Bakony Harckiképző Központ filmekbe illő épületei biztosították.

Az, hogy önkéntes tartalékos katonák is részt vettek a harcászati foglalkozáson, azért nagy szó, mert az előírt feladatok összetett tudást igényeltek. Például a bajba jutott civilek polgármesterével fel kellett venniük a kapcsolatot. Ne tapasztaljuk meg, de hasonló vészhelyzetben a jó kommunikációnak is óriási szerepe van a válságkezelésben.

Őrzéstől a tűzharcig

„A foglalkozás során objektum őrzés-védelem, támadáselhárítás, területzárás, tűzharc, valamint sérült személyek evakuálása, ellátása volt a katonák fő dolga” – kezdte a Kisalföldnek Sándor Zsolt vezér­őrnagy. A Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokságának parancsnoka hozzátette: célunk volt az is, hogy ellenőrizzük a júliusban indított speciális önkéntes területvédelmi tartalékos állomány képzettségi szintjét.

Amíg 2010-ben mindössze 17 tartalékos katona volt állományban Magyarországon, idén már több mint 10 ezren szolgálják hazánkat ebben a formában. Arra a kérdésünkre, hogy a való életben már bizonyítottak-e az önkéntes tartalékosok, Sándor Zsolt igennel felelt. „A koronavírus első hullámában tavasszal körülbelül négyszázan kaptak feladatokat. A mostani járványügyi helyzetben egyelőre nincsenek jelen a tartalékos katonák” – tette hozzá a vezérőrnagy.

Elemzik a történteket

Az újdörögdi kiképzésre olyan önkéntes tartalékosokat hívtak, akik már bizonyítottak a 30 napos alapkiképzésen. „Másfél hónapja kaptuk meg a komplex foglalkozás feladatlistáját, ennyi időnk volt a felkészülésre. Összességében jól sikerült a különböző mozzanatok összehangolása, a történteket rövid időn belül elemezzük” – mondta Hartai Zoltán önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy. A megyei résztvevő sisakján kamera rögzítette az eseményeket. A témát szombati számunkban folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában