Rémálom

2020.04.20. 10:44

Brutális méhpusztulás a Rábaközben: mérgezés végezhetett a méhcsaládokkal

Néhány órás permetezéssel tehette tönkre ismeretlen gazdálkodó az egyedi méhészek egész éves munkáját. A Németh testvérek összesen 63 méhcsaládját pusztította el a mérgezés szombaton. Vasárnap az állategészségügyi hatóság és a növényvédelmi igazgatóság szakemberei is jártak a helyszínen.

Pozsgai Kitti

– Rábaközi méhészként büszkén hirdettem, hogy a környezetemben lévő gazdák méhkímélő szerekkel, eljárásokkal dolgoznak – mondta Németh Gábor lapunknak. – Ez sajnos a mai nappal véget is ért, mivel valaki olyan szert használt, ami hatvanhárom méhcsalád pusztulását okozta.

Németh Gábor vasárnap még próbálta menteni a menthetőt, de rengeteg méh elpusztult a mérgezésben.

Szombaton találtak rájuk

Helytelen technológia alkalmazása is vezethet a méhek elpusztulásához. Vannak olyan szerek, amelyeket csak napkelte előtt, illetve napnyugta után lehet kijuttatni.

– Szombaton délután a szokásos időben mentünk, hogy dolgozzunk a méhekkel – idézi fel a hétvégi eseményeket az egyedi méhész. – Rengeteg méhtetem feküdt a kaptárok előtt. Azonnal lehetett látni a szívókájukon, hogy mérgezésben pusztultak el, ezért még aznap értesítettük a hatóságot.

Vizsgálat indul

A szokásos eljárásrend szerint a méhész a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatóságánál jelezte a méhpusztulást.

A hatósági állatorvos a helyszíni vizsgálat után – mivel fennállt a mérgezés gyanúja – értesítette a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóságot. Az igazgatóság szakértője a környező gyümölcsösökből és repcéből vett mintát a toxikológiai vizsgálathoz és az elhullott méheket is megvizsgálják.

Az egyedi Németh fivérek, Zsolt és Gábor idei munkája a gyűjtőméhek erősítésével felesleges volt.

Több száz kilogramm méz

A kieső mézmennyiséget nehéz megbecsülni, de 63 méhcsalád esetében akár több száz kilo­grammról is beszélhetünk.

– A gyűjtőbogaraink elpusztultak, így nem sok tavaszi virágmézünk lesz. A méhészeknek ez egy igazi rémálom – összegezte a kárt Németh Gábor.

Hogyan tovább?

Ha az elindított eljárás során bebizonyosodik, hogy szabálytalanság történt, bírságot szabnak ki, sőt, amennyiben a növényvédelmi tevékenység összefüggésbe hozható a méhpusztulással, azt a hatóság súlyosbító körülményként értékeli – olvasható a Nébih oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában