Hulladékkommandó

2020.03.13. 10:21

Talicskával hordták a szemetet a szelektív hulladékgyűjtő szigetre Győrben

A hulladékkommandó munkatársai kirívóan durva szabálysértéseket tapasztaltak az ellenőrzéseken.

Forrás: Illusztráció/Pixabay

Az év első hónapjaiban sem tétlenkedtek a Győr-Szol Zrt. biztonsági csoportjának munkatársai, folyamatosan szemmel tartották a városban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékét, illetve azokat a kritikus helyeket, ahol számítani lehet illegális szemetelők felbukkanására. Januárban és februárban összesen 536 helyszínen folytattak ellenőrzést Győr közigazgatási területén. 287 esetben szelektív szigetet, 231 alkalommal közterületet, 18 esetben egyéb területet tartottak szemmel. Az ellenőrzések során az illegálisan kihelyezett szemetet 156 alkalommal át is vizsgálták. Ennek eredményeképpen 34 szabályszegőről jutottak adathoz, melyeket továbbítottak a közterület-felügyelet munkatársainak.

A hatósági eljárás lefolytatására, büntetések kiszabására jogosult győri közterület-felügyelet január-februárban 141 szabálysértési eljárást kezdeményezett illegális hulladék elhelyezőkkel szemben, ebből 138 alkalommal szabott ki helyszíni bírságot és 3 esetben tettek szabálysértési feljelentést.

Az ellenőrzések során ezúttal is tapasztaltak a kommandó munkatársai kirívóan durva szabálysértéseket. Egy Benczúr utcai, gyakorlatilag munkásszállássá átalakított lakóépületből zsákszámra hordták ki a háztartási hulladékot a környéken lévő közterületre, hiszen az ingatlanon belül a legelemibb feltételi sem voltak meg a hulladék legális elhelyezésének. Egy másik esetben a hatóság munkatársai több alkalommal megfigyeltek egy, a Fehérvári úton élő családot, amely talicskával hordta a szemetet rendszeres időközönként a közeli szelektív hulladékgyűjtő szigetre. Ellenük a rendőrség bevonásával léptek fel. Az elkövetőket minden esetben a maximális szabálysértési bírsággal sújtotta a hatóság.

Az elmúlt években a szabálytalankodók a korábbiaknál gyakrabban kapták meg méltó büntetésüket. Míg 2014-ben még csak 63 esetben indult szabálysértési eljárás, 2019-ben már 845 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és 79 ügyben éltek s szabálysértési feljelentés eszközével. A kiszabott bírságok összege tavaly meghaladta a négy és fél millió forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában