tiltott szakasz

2020.03.05. 06:38

86-os főút – A kamionosok még rutinból közlekednek Csorna és Mosonmagyaróvár között

Hiába a kamionkitiltás a 86-os főúton Csorna és Mosonmagyaróvár között. A járműszerelvények még rendre megjelennek a korlátozással érintett szakaszon. A rendőrök egyelőre nem büntetnek, csak figyelmeztetik és visszafordítják a szabálytalankodókat. A sofőrök még rutinból, a megszokott útvonalon haladnának.

Cs. Kovács Attila

A kamionosok egy része még nem értesült a változásról és a GPS-készülékek sem jelzik nekik. A felvételen Bősárkányon hajtanak át éppen.

Múlt vasárnaptól él az új szabály a 86-os főúton, Csorna és Mosonmagyaróvár között: a 20 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járműveket és szerelvényeket tiltották ki a szakaszról. Az átmenő, azaz a kamionforgalom csökkentése, illetve megszüntetése volt az intézkedés célja.

Négy nap telt el azóta és a forgalom érezhetően visszaesett, de még mindig nagyon sok kamion halad át az érintett falvakon.

A nyugalom még nem jött el

– Még nem adták le egymásnak a drótot, ezért jönnek csapatostól – mondta egy bősárkányi férfi lapunknak.

Tapasztalatból beszélt, hiszen a községbe valóban folyamatosan érkeznek a szerelvények, így a várt nyugalom egyelőre nem jött el a 86-os mentén. Az út ke­zelője, a Magyar Közút zrt. kommunikációs osztálya érdeklődésünkre közölte: több csatornán is tájékoztatták a szállítással foglalkozó vállalkozásokat.

Közleményt tettek ki honlapjukra és az Útinform szolgálat is folyamatosan terjesztette a hírt saját csatornáin. Értesítették a rendőrséget, az önkormányzatokat és egyeztettek a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével.

Táblákon jelzik

„Az új forgalmi rendre jelzőtáblák is figyelmeztetik a közlekedőket, melyekkel a 86-os főúton a két autópálya-csomópont közötti szakaszon, a főúton a lakott terület táblákon, illetve a rávezető országos közutakon Acsalag és Maglóca lakott területén lehet találkozni.

A terelőútként kijelölt M1–M85–M86 gyorsforgalmi úthálózaton a korlátozást új előjelző táblákkal és a meglévő változtatható jelzésképű táblákon is előjelzik a szakemberek” – fogalmazott a Magyar Közút kommunikációs osztálya.

A körforgalomban visszafordítják őket

A Kisalföld elkísérte kedden a Csornai Rendőrkapitányság munkatársait a gyorsforgalmi út északi, termálfürdőhöz közeli lehajtójához. Gyakorlatilag percenként érkeztek a kamionok, hogy aztán Kovács Szabolcs és Bolla József főtörzszászlósok a körforgalomban visszafordítsák őket. A sofőrök a GPS-készülékeket mutogatták, melyek még nem álltak át az új rendre és a tilosba vezették őket. Nem értették, miért kell újra a gyorsforgalmira hajtaniuk és Győr felé venni az irányt. A rendőrök egyelőre nem büntetnek.

A kamionosok egy része még nem értesült a változásról és a GPS-készülékek sem jelzik nekik. A felvételen Bősárkányon hajtanak át éppen.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kérdésünkre kifejtette: azt tapasztalják, hogy a tehergépkocsi-vezetők megszokásból, a jól bevált régi útvonalon közlekednek még. Ez érthető és várható is volt a kezdeti időszakban.

„A Csornai és a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság járőrei ezekben a napokban felhívják a tehergépjárművek sofőrjeinek figyelmét az életbe lépett korlátozásokra és információt adnak az alternatív útvonalakról, még mielőtt a korlátozás alá eső területre érkeznének” – fogalmazott a rendőrkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában