véradás

2020.02.06. 12:56

Hetvennyolc életet mentettek meg a médiavéradással Győrben – galéria

Egy híján harmincan jelentek meg tegnap vért adni a lapunk által szervezett véradáson a győri Kisalföld-sajtóházban, közülük az orvosi szűrés után 26-an feleltek meg. Mivel egy véradás három emberen segít, ez 78 életet jelent. Lapunk 2005 óta szervez médiavéradást, s lassan az is hagyomány, hogy önkéntes csapatunkat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai erősítik. Idén először csatlakozott az Oxygen és a Győr+ Média, de szintén érkeztek segítő szándékkal olyanok, akik lapunkban olvastak az eseményről.

Gyurina Zsolt

Fotó: Huszár Gábor

Lenyűgöző az a fogadtatás, amit véradások alkalmával kapnak, mondta lapunknak Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. Különösen a falvakban részesülnek a véradók magyaros vendégszeretetben: Enesén, Kónyban például pörkölttel várják a segíteni akarókat, Csornán egy étteremben ehetnek, Gönyűn a helyi cég virslije a menü.

Véradásban Győr-Moson-Sopron megye továbbra is első, ugyanis országosan a véradók hét százalékával büszkélkedhet, ami a 19 megyét és Budapestet számítva a legmagasabb arány. A megyében egy hónapban átlagosan 2200 véradóra van szükség, hogy a készleteket biztonságosan feltöltsék.

– Az évnek ebben a szakában különösen hálásak vagyunk minden véradónak. Karácsony táján kimagaslóan sokan adnak vért, januárban-februárban viszont általában visszaesés tapasztalható. Ebben az időszakban sokan lebetegednek a rendszeres véradók közül, és valamivel több vérre van szükség, a téli utakon ugyanis sok az elcsúszás, a csonttörés, több a műtét – árulta el Kun Szilvia, a Vöröskereszt megyei igazgatója.

Egy véradás alkalmával nagyjából vérünk tíz százalékát adjuk le ilyenkor, tehát az átlagos öt literből 4,5 decilitert. Az előzetes orvosi vizsgálatok során sok betegséget kiszűrnek, és bizony vannak, amelyekre ilyenkor derül fény, mint például a vérszegénység. Ez is közrejátszik abban, hogy a rendszeres segítők az egyik legegészségesebb közösség.

A véradó mozgalom eredményességéhez fontos a résztvevők, az alapszervezetek és véradó helyszínek önkéntes szervezőinek, az önkormányzatok, a támogatók, a cégvezetések, a Vöröskereszt és Országos Vérellátó Szolgálat kiváló együttműködése.

– Büszke vagyok arra, hogy ennek a rendszernek az országban egyedül Győr-Moson-Sopron megyében meghatározó részei a helyi média munkatársai, akik a nehéz időszakokban vérükkel támogatják beteg embertársaink gyógyulását – jelentette ki Kun Szilvia.

A Győr+ Média munkatársai elmondták, hogy a nyári, szintén kritikusabb időszakot különböző kampányokkal folyamatosan támogatják, az elmúlt nyáron például Véradó vakációt szerveztek. A katasztrófavédelemnél dolgozók közül többen rendszeresen nyújtják karjukat, az igazgatóság évente két helyszínen, a győri és a mosonmagyaróvári laktanyában tart véradást.

Ki adhat vért?

Érdemes tudni, hogy influenzásan, náthásan nem adhatunk vért, várni kell, míg helyreáll a szervezet egészsége. A legmagasabb vérnyomás, amivel segíthetünk, 180/100, míg a legkisebb 100/60. A testtömegnek el kell érnie az 50 kilogrammot. Korábban 65 éves kor felett nem lehetett vért adni, ám egy két évvel ezelőtti szabályo­zás ezt feloldotta azok esetében, akik korábban már voltak önkéntesek. Az alsó korhatár 18 év.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában