klímaváltozás

2020.02.13. 15:42

Faültetési akcióval készül a Volt Fesztiválra a 10 millió fa elnevezésű mozgalom

A klímaváltozás és a biodiverzitás (biológiai sokféleség) csökkenésének megállítását tűzték ki célul a 10 millió Fa mozgalom lelkes önkéntesei. Vasárnap megtartották az év első regionális értekezletét Győrben, hogy összegezzék a 2020-as év céljait és teendőit.

Dániel Viktória

Fotó: Köpcsényi Kinga

Tavaly egy forró júliusi napon egy Facebook-bejegyzéssel indult útjára a mozgalom, mint egy, a klímaszorongásra adott pozitív válasz. Azóta a lelkes önkéntesek már több mint 13 ezer fát és 2500 cserjét ültettek el szerte az országban és feltett szándékuk, hogy ezt a számot a tízszeresére emeljék idén.

– Fantasztikusnak tartom, hogy ilyen rövid idő alatt már közel hatvanezer ember csatlakozott hozzánk – mondta Bojár Iván András, a 10 millió Fa ötletgazdája. – Ha így tudunk bővülni, véleményem szerint két év múlva elérhetjük a kitűzött tízmilliós célt.

Képünkön Sós Eszter és fia, Sós Tamás ültet fát a program keretében.

A csapat munkáját már a kezdetektől egy nagyon erős szakmai gárda segíti, amelynek tagjai között van erdész, kertész és erdőökológus is. A helyi közösségekben ugyancsak van egy-egy hozzáértő, aki behatóan ismeri a területi sajátosságokat. Ennek köszönhetően mindig az adott térség ökoszisztémájába leginkább illeszkedő fafajtákat telepítenek.

Bojár Iván András azt is elmondta, hogy Győr-Moson-Sopron megye az ország más területeihez képest szerencsés helyzetben van, mert itt még jelentősebb a faállomány.

– A régióra vonatkozó éves tervek már körvonalazódtak, mindenképpen lesz egy nagyobb faültetési akciónk a Volt Fesztiválon. Így szeretnénk minél több fiatalt megszólítani és gyarapítani a többfunkciós közösségi erdők számát – tette hozzá Bojár Iván András.

– Decembertől szervezeti keretek között dolgozunk, ami tovább segíti a munkánkat.

A támogatásra nemcsak anyagi formában van lehetőség, külön örülünk, ha valaki fákkal, eszközökkel vagy épp földterülettel tud segíteni.

Az önkéntes munkába a helyi szervezeteknél van lehetőség bekapcsolódni, vagy ha ilyen még nincs a településen, akkor a szervezésben is tudunk segítséget nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában