Győri bencés diák sikere

2019.12.27. 19:20

Öt éve az első magyar arany: győri siker a nemzetközi filozófiaversenyen

Nemzetközi filozófiaversenyen aratott győzelmet Déri Barnabás, a Czuczor-gimnázium tanulója. Esszéjében az emberi erkölcs és etika mibenlétével foglalkozik.

Dániel Viktória

Az aranyérmes Déri Barnabás czuczoros diák és felkészítő tanára, Tóth Konstantin mesélt a versennyel kapcsolatos tapasztalataikról.

Fotó: H. B. E.

Első magyarként kapott arany minősítést filozófiaesszéjére Déri Barnabás, a Baltic Sea Philosophy Essay Event versenyén. A BSPEE egy finn megmérettetés, amelyre bármely ország középiskolása nevezhet. A tanulóknak négy, a szervezők által küldött idézet közül kell választaniuk és két óra alatt angol nyelvű, értékelő, elemző esszét írni az abban megfogalmazott gondolatról.

Informatikai és földrajzi sikerek után

A győri Czuczor Gergely-gimnázium 11. osztályos diákja, Déri Barnabás pár éve érdeklődik intenzívebben a filozófia iránt, előtte az informatikával és a földrajzzal foglalkozott mélyrehatóbban, s mindkét területen országos eredményekkel büszkélkedhet.

– A vallás és a teológia útján kerültem először kapcsolatba a filozófiával és politológiai témákban is sokat olvastam, ami szintén rokon tudomány – mesélte Déri Barnabás. – Véleményem szerint ha valaki elmélyülten foglalkozik valamivel, előbb vagy utóbb szemben találja majd magát filozófiai kérdésekkel.

Az aranyérmes Déri Barnabás czuczoros diák és felkészítő tanára, Tóth Konstantin mesélt a versennyel kapcsolatos tapasztalataikról. Fotó: H. B. E.

Izgult, mert erősnek tartotta a mezőnyt

Barnabás egy Slavoj Žižek-idézet elemzésével szerezte meg az elsőséget, amelynek fő kérdése az, hogy meg tudjuk-e ítélni saját tetteink helyességét vagy ez csak mások által lehetséges.

Barnabás kérdésünkre azt is elmondta, hogy egy kicsit aggódott, amikor meglátta a harmadik helyezett esszéket.

– Az eredményeket fordított sorrendben tették közzé, tehát először a bronz értékelésűeket lehetett megtekinteni. Amikor láttam, hogy milyen színvonalas írások születtek, kicsit izgultam, mert erősnek találtam a mezőnyt.

Több elismert magyar pályamű született

A magyar pályamű mellett még két arany, három ezüst és négy bronz fokozatú alkotás született, valamint számos emlékérmet is kiosztottak, amelyekből kettőt a budapesti Fazekas-gimnázium diákjai szereztek meg.

– Öt éve indulnak magyar diákok ezen a megmérettetésen, de ezelőtt még sosem sikerült arany minősítést elérnünk. Az, hogy vidéki iskolaként nekünk sikerült ez először, külön öröm – nyilatkozta Tóth Konstantin, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatója. – Barnabás keresett meg azzal, hogy szeretne indulni a versenyen, ami filozófia szakos tanárként nagyon boldoggá tett, segítettem, ahol tudtam. Felkészítő tanárként én is részt vettem a beérkezett pályamunkák elbírálásában, ami egy nagyon érdekes tapasztalat volt.

Arról, hogyan lehet a tinédzserekkel megszerettetni a filozófiát, mindketten úgy vélekedtek: a legfontosabb azt megmutatni nekik, hogy ezek a kérdések az ő mindennapjaiknak is részei. A lényeg, hogy ne egy száraz elméleti tudományként tálaljuk, hanem aktuális problémákat ragadjuk meg.

Az országos tanulmányi versenyre készül

Barnabás az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen angol- és francianyelv-ismeret mellett filozófiából is megméretteti magát és jó eséllyel egyike lesz azoknak a fiataloknak, akik hazánkat képviselik a 28. Nemzetközi Filozófia Olimpián Lisszabonban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában