Új lehetőség

2019.09.27. 15:21

Nyolcszázmillió forint a helyi borturizmusra Sopronban

A kormányzat nyolcszázmillió forintos forrást biztosít a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térség borászatainak és gasztronómiai helyszíneinek fejlesztésére. A támogatás saját fejlesztések esetében 45–85 százalékos, míg a közös, hálózatépítési, együttműködési tervek megvalósításánál 100 százalékos.

Gosztonyi Miklós

Életkép a Sterlik Pincéből.

– Sopron és térsége sikerre van ítélve. A borászati és gasztronómiai fejlesztésekre szánt nyolcszázmilliós pályázati alap az ország ajándéka a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térségnek. Minden idők legegyszerűbb és legkezelhetőbb pályázatára jelentkezhetnek az érintettek – közölte dr. Gajda Tibor turisztikai szakember a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. által rendezett tájékoztató napon.

– A támogatás célja, hogy a térség bor- és gasztronómiai turizmusa magasabb szintet érjen el és minőségi vendégélményt kínálhasson. A pályázat egyúttal lehetőséget biztosít az ágazat szereplőinek összefogására is.

Életkép a Sterlik Pincéből.

A kiírás részletezésekor a szakember elmondta: a borászatok, vendéglátó cégek – például komfortosításra, külső esztétikai megjelenés csinosítására, teraszok kialakítására, parkolók létesítésére – egymilliótól akár több tízmillió forintos projektekig nyújthatnak be pályázatokat, és 45–85 százalékos támogatási intenzitással számolhatnak. A hálózatformáló, együttműködésre alapozó elképzelések realizálásánál – mint például közösségi jármű vagy rendezvényekhez faházak beszerzésére, közös márkaépítésre, képzésekre és marketingre – 100 százalékos lesz a pályázati segítség.

Dr. Gajda Tibor elmondta, mielőtt összeállították volna az egyedülálló pályázati csomagot, előzőleg legalább kilencven borászati és egyéb vendéglátóhelyen mérték fel az igényeket. – Ha mindaz megvalósul, ami ezzel összefüggésben a kormányhatározatban szerepel, a magyar oldal az osztrákokéval versenyképes, a túloldalról is vendégkört vonzó térséggé válik. Ehhez azonban igazi márkává kell építeni a Soproni borvidéket – adott hangot derűlátásának az előadó.

Az eseményen Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója; Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese és dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok méltatta az állami támogatás helyi jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában