Modern Városok Program

2019.09.27. 15:06

A fejlesztésekről egyeztetett a kormánybiztos Sopronban

Gyopáros Alpár kormánybiztos Farkas Ciprián, városi tanácsnok meghívására látogatott Sopronba.

kisalfold.hu

Farkas Ciprián és Gyopáros Alpár.

- Áttekintettük a Modern Városok Program soproni vonatkozású, aktuális kérdéseit. Sokadik munkamegbeszélésen vagyunk túl, de ez jó, mert szeretek azokkal együtt dolgozni, akik folyamatosan kopogtatnak nálam, hogy nézzük át a dolgokat – mondta Gyopáros Alpár, a modern településekért felelős kormánybiztos, aki Farkas Ciprián, városi tanácsnok meghívására látogatott Sopronba.

Farkas Ciprián és Gyopáros Alpár.

Sopron. A kormánybiztos emlékeztetett, hogy a Modern Városok Program első megállapodását Orbán Viktor miniszterelnök a soproni városvezetéssel kötötte 2015-ben. Országosan mintegy 270 projektelemet tartalmaz a program, amiből 70 gyorsforgalmi út, autópálya és vasútépítés, 200 pedig helyi beruházás. Ezeknek összességében mintegy 4000 milliárd forint a költségigényük, aminek kétharmada hazai, egyharmada uniós forrás. Sopron esetében, a gyorsforgalmi utat is beleszámítva, 365 milliárd forint a projektek forrásigénye. Ebből az M85 a legnagyobb tétel, mintegy 295 milliárd forint, a helyi beruházásokra 70 milliárd forint fordítható. Amiben még unikális Sopron, hogy itt a források 98 százalékai hazai. Kiemelte, a soproni projekteknek már a tervezése is nagyon átgondolt volt. Ezek legfontosabb eleme az M85-ös, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út 55 kilométeres szakasza. A kivitelezés az ütemterveknek megfelelően halad, 2020 negyedik negyedévében már ezen tudjuk megközelíteni a várost. Kitért a belvárost érintő felújításokra, amire 10 milliárdot kapott a város, valamint a Fertő parti beruházásra, ami az ország legnagyobb turisztikai fejlesztése jelenleg. Ez utóbbira harminc milliárd forint áll rendelkezésre. Negyedik elemként a Lővér programot említette az új uszodával, a multifunkciós rendezvényközponttal, út és kerékpárutak építésével. Végül, de nem utolsósorban az Ipari parki beruházásról szólt, aminél fontos szempont, hogy több száz új munkahely létesülhet általa.

Farkas Ciprián is elismerőleg nyilatkozott a programról, hangsúlyozva, hogy minden eleme jó ütemben halad és a projektek gyakorlatilag az összes olyan területet lefedik, amelyre a városnak reflektálnia kell. Legyen szó infrastruktúráról, turizmusfejlesztésről, a tradicionális értékeink megóvásáról és a gazdaságfejlesztésről. Az innovációs és technológiai centrum létesítését külön is kiemelte, hiszen a város költségvetése az adóbevételekre épül, ezek növelését remélik a beruházástól. – A hamarosan elkészülő gyorsforgalmi út és a vasút közelsége Sopront vonzó befektetési célponttá teszi. Mi, amellett, hogy bírjuk a kormány támogatását, ezt tudjuk felmutatni október 13-án a soproniaknak – zárta Farkas Ciprián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában