Ha nem villog, meg kell állni

2024.07.09. 17:08

Meghibásodott jelzőberendezés - Hogyan közlekedjünk biztonságosan a vasúti átjárókban?

A Soproni Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint kedden meghibásodott a vasúti átjáróban a jelzőberendezés, amelyre az elmúlt időszakban már többször volt példa Sopronban.

Kisalföld.hu

Forrás: Soproni Rendőrkapitányság

A közlekedők biztonsága érdekében a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad.

Ami azt jelenti, hogy minden esetben meg kell győződni arról, hogy érkezik-e vasúti jármű és amennyiben igen, akkor időben meg tud-e állni a gépjárművezető.

Minden esetben álljon meg az átjáró előtt és csak akkor haladjon tovább, ha meggyőződött róla, hogy nem jön vonat. 

Fontos tudni, hogy amennyiben semmilyen jelzés nincs, a berendezés valószínűleg nem működik.

A folyamatosan villogó fehér fény nem azt jelenti, hogy nem jön szerelvény, az csupán azt jelzi, hogy a berendezés helyesen működik. A vonat érkezésekor a szerkezet piros jelzésre vált. Ha a fehér szín villog folyamatosan, akkor kellő körültekintés után át lehet hajtani a vasúti átjárón. 
A KRESZ ezzel kapcsolatosan egy általános kötelezettséget ír elő, amelyet minden helyzetben teljesíteni kell, függetlenül attól, hogy biztosított, vagy biztosítás nélküli vasúti átjáróhoz érkezünk. Még az sem számít, hogy a biztosító berendezés – nyitott sorompó, fehéren villogó lámpa – azt jelzi, hogy nagy valószínűség szerint nem fog érkezni vonat.
Ugyanakkor fontos, hogy 

amennyiben a biztosító berendezés üzemzavarát észleljük, kötelező a járművet az átjáró előtt megállítani, és csak akkor lehet továbbhaladni, ha meggyőződünk arról, hogy nem érkezik vonat.

A fénysorompóval biztosított vasúti átjárókban az üzemzavart általában az jelzi, ha egyik fény sem világít. Ilyenkor kötelező megállni, ennek elmulasztásáért 39 ezer forintos bírság járhat.

A fenti szabályokat figyelembe véve, tegyünk közösen a biztonságosabb közlekedésért. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában