Felfüggesztett börtön

2024.07.10. 11:40

Csaló páros - Ál közösségi profilokkal csaptak be jóhiszemű adományozókat Komárom-Esztergomban is

Csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az Esztergomi Járási Ügyészség egy férfival és egy nővel szemben, akik egy közkedvelt közösségi oldalon ál profil létrehozásával csaltak ki pénzt jóhiszeműen jótékonykodó személyektől.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tero Vesalainen

A vádirat szerint a nagykanizsai elkövetők élettársak voltak, akik 2021-ben egy közösségi oldalon három álprofilt hoztak létre. Más személyek fényképeit használták engedély nélkül a közösségi oldalakról letöltve. A férfi és a nő az ál profilok általuk kitalált tulajdonosát valótlanul nehéz élethelyzetűként mutatták be: megélhetéséhez, egyedül nevelt gyermekei, unokái eltartásához segítségre van szüksége. 

Az elkövetők újabb és újabb valótlan állításokat írtak a profil tulajdonosának családi kapcsolatairól, életútjáról és anyagi helyzetéről. Ezekkel akarták igazolni, hogy a profil tulajdonosának milyen okból van szüksége pénzügyi támogatásra, a kiírt bankszámlára várták az adományokat. 

A férfi és a nő által kitalált valótlan történetek érzelmileg megérintettek több személyt is, akiktől kisebb-nagyobb pénzösszegeket kaptak, de kaptak használati tárgyakat tartalmazó csomagot is. 

A férfi és a nő 2021 januárjától 2022 februárjáig jogtalan haszonszerzés céllal 28 személyt, az ország minden tájáról, köztük Komárom-Esztergom vármegyéből, ejtett tévedésbe akiknek ezzel összesen közel 480.000 forint kárt okoztak.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő, büntetett előéletű férfival és büntetlen előéletű nővel szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki. A férfit pénzbüntetésre is ítélje, és fejenként 186.000 forint vagyonelkobzást alkalmazzon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában