Elsőfokú ítélet

2024.06.23. 08:08

Kiderült a turpisság - Csalásból származott a gazdasági cég nyeresége Komárom- Esztergomban

A pénzmosás miatt emelt vádat még korábban a Komáromi Járási Ügyészség. Ez alapján hozott most ítéletet a Komáromi Járásbíróság elsőfokon, azzal a férfival szemben, aki csalásból származó pénzt vett fel a számlájáról és átadta a megbízójának.

Kisalföld.hu

A vádirat szerint a férfi egy szlovákiai gazdasági társaság ügyvezetőjeként a komáromi bankfiókban pénzforgalmi számlákat nyitott. Ezeknek adatait 2020. januárban megadta egy ismeretlen személynek, a számlához online hozzáférést biztosított. Mindezt azért tette, hogy a céggel üzleti kapcsolatban nem álló személyek pénzösszegeket utaljanak a számlára, és onnan tovább utalják más bankszámlaszámokra. Így próbálták leplezni a pénz eredetét. 

A férfi mindezért jutalékot kapott. Az ismeretlen csaló pénzügyi tanácsadónak adta ki magát és a budapesti repülőtéren ajánlott beruházási lehetőséget, vérleti szerződést a parkolóhelyekre francia állampolgároknak. Rávette őket arra, hogy a számlára utaljanak 1.300 és 50.000 euro közötti összegeket.

Emiatt 14 sértett összesen 90 millió forintnak megfelelő 255.560 eurót utalt a komáromi számlára, amelyből  közel 53 millió forintnak megfelelő eurót a csaló férfi tovább utalt tizenhat részletben három különböző kínai számlára.

A szlovák cég vezetője a pénzmozgásokat figyelemmel kísérte, mobilalkalmazáson keresztül egyenleget kérdezett le, ezen kívül hat részletben közel 19 millió forint átvezetéséről rendelkezett a cég pénzforgalmi EUR számlájáról a cég HUF számlájára. Utóbbiról nyolc ízben 19,5 millió forintot vett fel készpénzben, továbbá az EUR bankszámláról mintegy 12 millió forintnak megfelelő 34.000 eurot vett fel. Az így felvett pénzt átadta az ismeretlen személynek.

Az ügyészség indítványára a bíróság a férfit 3 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 243.737 forintos vagyonelkobzásra ítélte.

 Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyész téves minősítés miatt és a vádlott terhére súlyosításért, a férfi és védője téves minősítés miatt és enyhítésért jelentett be fellebbezést.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában