Áfával trükköztek

2024.06.27. 10:19

Félmilliárdos csalás - A Győri Járásbíróság letartóztatta a kommandós akció gyanúsítottjait

Országos kiterjedésű akcióban számolta fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt a bűnszervezetet, amely több mint félmilliárd forintnyi áfa befizetését mulasztotta el. A Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói 15 helyszínen csaptak le a Bevetési Igazgatóság járőreivel és a MERKUR bevetési egység kommandósaival karöltve.

Kisalföld.hu

A szombathelyi pénzügyi nyomozók irányításával felszámoltak egy olyan hierarchikusan működő céghálózatot, amely építőipari és humán szolgáltatásokról állított ki fiktív számlákat elsősorban a saját munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó „kirakatcégüknek”, emellett további megrendelők részére is ellenszolgáltatásért cserébe.

15 helyszínen csaptak le a NAV munkatársai, hogy felszámolják a csaló banda tevékenységét.

A színlelt számlázási láncolat célja az általános forgalmi adófizetési kötelezettség jogosulatlan csökkentése volt. Mindezt a stróman ügyvezetők nevére bejegyzett gazdasági társaságok nevében kiállított számlák után akarták elcsalni. A számlákon feltüntetett áruértékesítések és szolgáltatások után felmerülő áfa összegét egyik gazdasági társaság sem fizette meg. Az elkövetők több mint félmilliárd forint értékben okoztak vagyoni hátrányt a költségvetésnek, amely a lefoglalt ingatlanok, készpénz és számlapénzek formájában teljes egészében megtérült.

Nagy összegű készpénzt is találtak az ingatlanokban.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök 15 helyszínen tartottak kutatást. Tizenkét személyt hallgattak ki gyanúsítottként, ebből négy főt vettek őrizetbe, akik letartóztatását elrendelte a Győri Járásbíróság. A szervezet irányítói akár 20 év börtönt is kaphatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában