Hitelátverések

2024.06.20. 09:33

Afrikába küldte a bankkártyát – Vádat emeltek a pénzmosó nő ellen

Pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Esztergomi Járási Ügyészség azzal a nővel szemben, aki egy afrikai elkövető rábírására kötött folyószámlaszerződést. Ezt arra használták fel, hogy a csalásból származó pénzt megszerezzék.

Kisalföld.hu

A vádirat szerint az esztergomi nő internetes közösségi oldalon olvasott olyan hirdetésre jelentkezett, amely szerint hitelfelvételhez lehet jutni bizonyos összegű készpénz előzetes befizetése ellenében. A vádlott jelezte, hogy nem tud előre fizetni, viszont rábírták 2021. július 12-én, hogy kössön lakossági folyószámlaszerződést egy hazai bank online felületén.

Ezután a nő a folyószámlájához tartozó bankkártyát és annak PIN-kódját futárszolgálattal elküldte az afrikai Benin Köztársaságban lévő Cotonou városba. Az Afrikában tartózkodó ismeretlen elkövető a nő folyószámláját arra használta fel, hogy további személyeket hitel folyósításának ígéretével tévedésbe ejtse. Így akart különböző pénzösszegekhez jutni, hogy másokat utalásra bír rá. A sértettek által átutalt összegeket a bankkártya segítségével felvette, de hitelt nem intézett neki és nem is folyósított.

Magyarországról 2021. augusztus 30-án és szeptember 3-án hárman utaltak különböző összegeket a számlára. A bankkal szerződő nő a mobiltelefonjára érkező szöveges üzenetekből értesült a folyószámláján történő pénzmozgásokról. Belenyugodott abba, hogy a számlájára érkező pénz bűncselekményből származik, amelynek hollétét az ismeretlen elkövető a nő segítségével elfedte.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a nővel szemben tárgyalás nélkül végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában