Kétmilliárdos csalás

2024.06.13. 10:37

A Wall Street farkasának is tetszett volna a látvány - Győri pénzügyi nyomozók csaptak le a kamumédiacégre - videó, fotók

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el

Kisalföld.hu

A lekapcsolt bűnszervezet felszámolásán a NAV bűnügyi és bevetési állományából összesen 200 pénzügyőr dolgozott. Fotó: NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság

  • Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel.
  • A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.
  • A győri nyomozók által irányított akcióban felszámoltak egy bűnszervezet által működtetett olyan számlagyárat, amely közel kétmilliárd forinttal károsította meg a magyar állami költségvetést.

Számlagyár volt a céghálózat

A szervezet egy számlagyárként funkcionáló céghálózatot működtetett azért, hogy az általuk biztosított fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkenthessék a valós tevékenységük után felmerülő adófizetési kötelezettségüket. A többszintű számlázási láncolatban főként média– és filmipari szolgáltatásokról állítottak ki számlákat, illegális tevékenységüket a médiaipar árnyékában próbálták elrejteni.

A láncolat alsó szintjén lévő gazdasági társaságok, valós gazdasági tevékenységet nem folytattak, a működés alapvető feltételeivel nem rendelkeztek, létrehozásuk valódi célja az adóáthárítás látszatának megteremtése volt, a fizetendő általános forgalmi adó minimalizálása érdekében.

A bűnözői csoport vezető tagjai rokoni, házastársi, illetve baráti szálakkal kapcsolódtak egymáshoz, a bűnözéshez használt céghálózat fenntartásában feladataikat, szerepeiket leosztották egymás között. Szinte filmbe illő volt, ahogy a gazdasági társaságok bankszámláiról felvett készpénzt, az egyik irányító budapesti motorosboltjában tartották, majd ott osztották el egymás között a tagok. A Wall Street farkasa minden bizonnyal elismerően biccentett volna, látva az elfogott vezér életmódját; hűtőjében kizárólag alkoholt tartott, a szervezetében pedig kokain és metamfetamin származékot jelzett az elvégzett drogteszt.

 

Kábítószer is előkerült

A médiacégekhez papíron több munkavállaló is be volt jelentve, akik jellemzően a média-és filmipar területén dolgoztak (jelmeztervező, riporter, színész). A vagyonbiztosítási intézkedésekkel a költségvetést ért vagyoni hátrány teljes egészében megtérült. A pénzügyi nyomozók mintegy 50 ingatlant vettek zár alá, készpénzt, nagy értékű gépjárműveket, valutát és bankszámlapénzt foglaltak le mindösszesen 2,3 milliárd forint értékben.

A bűnügyi akcióval párhuzamosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Budapesti Adó- és Vámigazgatósága is intézkedett a motorosboltban, ahol ideiglenes biztosítási intézkedésként készleteket foglaltak le 165 millió forint összegben.

A bűnbanda tagjai közül többeknél kábítószergyanús anyagot is találtak a hatósági intézkedésekor, ezért velük szemben a rendőrség büntetőeljárást indított.

 

Öten őrizetben

"Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás. A pénzügyőrök a bűnszervezet öt tagját őrizetbe vették, a Győri Járásbíróság elrendelte letartóztatásukat. A NAV munkatársai összesen 24 gyanúsítottat hallgattak ki. A bűnszervezet felszámolásán a NAV bűnügyi és bevetési állományából összesen 200 pénzügyőr dolgozott" - közölte Dr. Ihász Tamás pénzügyőr hadnagy, a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság sajtóreferens.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában