Jogerős döntés

2024.03.14. 13:49

Hét év börtönre ítélte a Győri Ítélőtábla is a barátját mellkason szúró férfit

A Győri Ítélőtábla szerdán az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, így a barátját ittasan kis híján halálra szúró férfit jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélték.

Simon Roberta

Forrás: Schutterstock

Az eset 2021 szenteste történt, amikor is két barát, a sértett otthonában együtt italozott, zenét hallgatott és beszélgetett. Éjjel 10 óra magasságában már mindkét férfi ittas volt, amikor a vádlott kiment a fürdőszobába, majd visszafelé a konyhaasztalról magához vett egy konyhakést. Odalépett az ágynál álló barátjához és minden előzetes ok nélkül mellkason szúrta. Közben annyit mondott: „Ne félj, nem fog fájni!”. A sértett az ágyra esett, elvesztette az eszméletét. A késes támadó segítségnyújtás nélkül távozott helyszínről. Miután a megsérült férfi magához tért, nagy fájdalmai és légzési nehézségei miatt próbálta telefonon felhívni a testvérét, de nem vette fel neki a telefont.

Mivel állapota rosszabbodott, éjjel kettő óra körül Messengeren egy videót küldött testvérének a vérző mellkasáról. Leírta, hogy megkéselték. Erre az üzenetre már reagált a rokon, azonnal értesítette a rendőrséget és a mentőket, akik a vérző férfit kórházba szállították. A sértett sérülése életveszélyes volt, orvosi beavatkozás nélkül bele is halhatott volna.

A Veszprémi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérletében ítélte bűnösnek, ezért 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla megállapította, hogy a vádlott a sértett életének kioltását akarta, egyenes szándék vezérelte. Ettől függetlenül azonban a kiszabott szabadságvesztés büntetésének mértékével egyetértettek. A vádlott cselekménye kísérleti szakban maradt, a bűncselekményt már az elsőfokú eljárás során részben beismerte. A másodfokú eljárás során pedig részletes, beismerő nyilatkozatot nyújtott be. Tettét megbánta, barátjától bocsánatot kért, a sértett kárát megtérítette. A vádlott megbánását mutatta az is, hogy miután leszúrta haverját öngyilkosságot kísérelt meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában