Ítélet

2024.02.11. 12:59

Súlyosan elhanyagolta, majd lemondott fiáról egy anya Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette és kapcsolati erőszak miatt emelt vádat, ezzel megegyezően született ítélet az elsőfokú Komáromi Járásbíróságon.

Kisalföld.hu

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság a nőt két év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta és eltiltotta bármely olyan foglalkozástól, amellyel tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezheti. Emellett megszüntették az anya szülői felügyeleti jogát. Az elsőfokú ítéletet az ügyész, elkövető és a védő is tudomásul vette, így az jogerős.

A vádirat szerint a nő 2019 novemberében a kiskorú gyermekét nem vitte orvoshoz, hiába volt beteg.  Ugyan a kisfiú meggyógyult, azonban orvosi igazolás hiányában 20 órát hiányzott az általános iskolából. Az anya 2020 őszétől egyre jobban elhanyagolta gyermekét, nem biztosította számára az általános iskolás felszereléseit, illetve a koronavírus világjárvány miatt indokolt egészségügyi maszkot sem. Nem gondoskodott a diák rendszeres ápolásáról, tisztán tartásáról. Fia és annak ruházata is szennyezett, elhasznált, valamint nem az időjárásnak megfelelő volt. Az anya nem adott neki reggelit, tízórait. A nő 2021. januárjától már egyáltalán nem fizetett étkezési díjat az iskolában, a pedagógusok az intézményben megmaradt ételt adták oda a kisfiúnak. 2021. márciusában a kiskorú sértett szemüvegének lencséje már olyan mértékben karcos és kopott volt, hogy nem látott át rajta. Hiába romlott tovább a látása szemészeti vizsgálatra sem vitte el a szülő, illetve új szemüveget sem csináltatott gyermekének.

A komáromi gyermekjóléti intézmény 2020. novembere óta, alapellátás keretében gondozta a családot, azonban ez nem hozott eredményt. Az anya a figyelmeztetések és segítség ellenére sem változtatott a magatartásán.

A nő és a fia a mindennapos konfliktusok közben kiabáltak egymással, illetve többször bántalmazta is a gyereket, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Ezután az anya azzal kereste fel a gyermekjóléti intézményt, hogy fia nevelését és gondozását a továbbiakban nem kívánja ellátni. A gyámhatóság elrendelte a gondozásba vételt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában