20 év börtön is lehet a vége

2024.02.16. 10:35

Bűnbanda bukott le - Milliárdokat csaló bűnszervezetre csaptak le a győri pénzügyőrök - fotókon a zsákmány

Nem a születésnapos gyertyáinak száma érte el a jubileumi félszázat, hanem a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség kereken ennyi, azaz ötven elkövetővel szemben emelt vádat költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozott az ügyben. A győri pénzügyőrök végül a több mint 30 cégből álló számlagyárral és a társaságok mögött álló személyekkel szemben vették fel a küzdelmet.

Kisalföld.hu

A bűnszervezet egy többszintű, takarítási és informatikai szolgáltatásokat nyújtó céghálózatot és számlagyárat működtetett. Az Online Számla rendszer adataiból kiderült: a fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkentették fizetendő áfájukat. Ezzel közel 4,5 milliárd forint kárt okozva.

 

A számlakibocsátó cégek valós tevékenységet egyáltalán nem végeztek, élükön strómanok álltak. Többségében nehéz anyagi körülmények között élő személyek voltak, ezért pénzért vállalták a névleges vezetői szerepet. A papíron bejelentett alkalmazottak valójában a megrendelőknél dolgoztak. Csak azért jelentették át őket a fiktív céghálóba, hogy csökkenthessék adójukat.

A számlagyár felszámolására két éve szervezett akcióban a nyugat-dunántúli nyomozók munkáját járőrök, revizorok, informatikusok, a MERKUR bevetési egység és a Terrorelhárítási Központ is segítette. Az akcióban 250 fő, csaknem 80 helyszínen kutatott bizonyítékok után.

A kár megtérülésére a NAV összesen 4,2 milliárd forint értékben zárolt bankszámlákat és ingatlanokat. Továbbá lefoglaltak nagy értékű gépkocsikat, részvényeket és készpénzt is. Az elkövetők önként befizettek 632 millió forintot, így az megtérült a csalásból.

 

A győri nyomozók az eredményes lezárást követően 110 dossziéba rendezve küldték meg a mindösszesen 58.122 oldalból álló nyomozati iratanyagot.

A főügyészség több tucat vádlottal szemben indítványozott letöltendő szabadságvesztést. A bíróság akár 20 év börtönre is lecsukhatja a bűnszervezet tagjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában